reageer als eerstwo 10 okt 2018

“Dordtse raad speelt multimiljonair en kruidenier”

“Stuurman aan wal”

Het ene moment met miljoenen euro’s strooien, het andere moment uren praten over een paar eurootjes meer of minder. De gemeente Dordrecht is soms onnavolgbaar. Vorige week werd bekend dat The Passion naar Dordrecht komt – daarover straks meer – en werd meteen het kostenplaatje gepresenteerd; een half miljoen euro. Geen raadslid dat daar van schrikt. Nou ja, ééntje dan. Mevrouw Irene vroeg meteen of er misschien het dubbele bedoeld werd…
Beetje zuur, vonden sommigen. Maar Mevrouw Irene heeft groot gelijk. Ze doet de naam van haar partij eer aan. Doe maar Gewoon in Dordt. Reken even op de achterkant van een sigarendoosje uit wat zo’n tv-spektakel de stad gaat kosten. Of vraag het na bij gemeentes die eerder gastheer waren. De conclusie zal zijn dat ze gewoon gelijk heeft. Overigens denk ik dat zij – net als ik – wél blij is met het binnenhalen van een langgerekte reclamespot op de nationale televisie.
Na mijn kritische noten over Dordrecht Marketing wil ik op deze plaats óók een welgemeende pluim uitdelen aan Meneer Gerben. De baas van deze door de gemeente betaalde organisatie (ook dik een miljoen per jaar) heeft zich jarenlang ingespannen om The Passion naar Dordt te halen. De waarde van zo’n live tv-uitzending voor de stad is al bewezen. De Nationale Intocht van de Sint en de viering van de eerste Koningsdag hebben het toerisme een ‘boost’ gegeven.
De komst van The Passion is goed voor Dordt. Zoals ook het behoud van het Energiehuis goed is voor de stad. Wel jammer dat dàt een structurele bodemloze put is. De raadsleden zijn gisteravond weer eens bijgepraat over hoe het straks allemaal véél beter gaat en gooien er weer een paar miljoen in. Dat bedoel ik dus met strooien. Maar waarom spelen de raadsleden op andere momenten voor kruidenier? Bijvoorbeeld als het over de eigen lokale omroep gaat.
Twee jaar terug werd er herhaaldelijk over gedebatteerd of een nieuwe bezuiniging van 50 mille moest worden doorgezet. Het ging door. Thans ontvangt de lokale omroep 220 mille subsidie. Van één avondje The Passion wordt de lokale omroep vijf jaar bekostigd. Nou ja, in leven gehouden. Meer niet. Zullen we afspreken dat voor elke euro die The Passion dúúrder wordt dan nu beweerd is, er één duppie naar RTV Dordrecht gaat? Ligt een multimiljonair toch niet van wakker?

Kronkelaar

Geef een reactie