reageer als eerstwo 22 nov 2017

‘Er gloort licht aan de ziektekostenhorizon’

“Stuurman aan wal”

Bent u ook al aan het uitpluizen of u voor eind december over kunt stappen naar een goedkopere ziektekostenverzekering? Ondanks de ooit zo bewierookte marktwerking, waardoor de zorg beter en goedkoper zou worden, wordt het vooral weer kiezen tussen duur en duurder. De oorzaak van alle ellende is het oerwoud van regeltjes en de beruchte afspraken tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars. De prijs van de zorg wordt zo kunstmatig hoog gehouden.
Maar er gloort licht aan de horizon. Het nieuws haalde de voorpagina’s niet, maar in onze eigen regio is een opmerkelijk initiatief genomen dat de kosten van de zorg, en daarmee de hoogte van onze premie en eigen (risico)bijdrage, terug kan dringen. Ik zeg het voorzichtig, want er lopen nogal wat beren op weg onder meer in witte jassen. Heeft u het toevallig gelezen? VGZ heeft de ziekenhuizen in Dordt en Gorkum een vast bedrag toegezegd voor de komende drie jaar.
Tot nu toe onderhandelde en vergaderde ook deze verzekeraar met elk ziekenhuis wekenlang over productieafspraken. Wat een walgelijk woord trouwens. Het gaat namelijk om minimale- en maximale hoeveelheden van elke soort medische zorg. Van onderzoeken tot blindedarmoperaties en chemo’s. Uw of mijn kwaal is dus een ‘stukje productie’. Om de getallen te halen krijg je enerzijds wachtlijsten en anderzijds overbodige bezoeken aan de specialist. Het getal regeert.
VGZ laat dat nu los en verdient daarvoor een pluim. Dat het nu juist het Albert Schweitzerziekenhuis is waarmee een nieuwe werkwijze is afgesproken, is niet heel vreemd. Het Dordtse ziekenhuis won dit jaar namelijk al de Zinnige Zorg Award van VGZ met de Breast Clinic. Eigenlijk is dat een bestaand voorbeeld van wat veel meer gaat gebeuren. Na een onderzoek niet standaard een nieuwe afspraak, maar binnen een half uurtje een uitslag. Minder lange onzekerheid én goedkoper.
Eigenlijk ben ik best wel een beetje vrolijk geworden van wat deze grote verzekeraar en de regionale ziekenhuizen nu gaan doen. Je zou het kritischer kunnen bekijken en je afvragen waarom er niet overal al jaren zo gewerkt wordt. Maar laten we onze zegeningen tellen. Misschien blijft de zorg toch nog betaalbaar. Maar eh, welke ziektekostenverzekeraars volgen dit voorbeeld? Ik denk dat ik dat nu maar eens mee laat wegen in mijn keuze voor een overstapje….

Kronkelaar.

Geef een reactie