“Stuurman aan wal”

Ergert u zich aan zwerfvuil? Het schijnt dat het, na hondenpoep, tot de top-ergernissen van de laatste 25 jaar behoort. Ik weet niet of het probleem zich verergert of dat ik de trekjes ga vertonen van een oude zeurpiet, maar zwerfvuil begint me steeds meer te storen. Aso-gedrag is niet aan leeftijd gebonden, maar toch valt me op dat met name de jonge generaties onverschillig van alles neergooien waar ze toevallig zijn.

Goed opgevoede jongelingen die keurig hun afval in een daarvoor bestemde bak deponeren, zie ik zelden. Andersom des te meer. Bij mijn voetbalclub verandert het door jonge wijkbewoners graag gebruikte kunstgrasveld regelmatig in een vuilstortplaats. Lege blikjes, petflesjes, chipszakken en zelfs peuken en joints ‘sieren’ het sportveld. Ook op straat of in het park kun je niet meer om de troep heen. Slogans als ‘schoon, heel en veilig’ blijken vooral holle kreten.

Het aanspreken van afvaldumpende lomperiken heeft weinig zin. De dader laat bij z’n troep veelal geen visitekaartje achter en als er sprake is van een ‘heterdaadje’ kan je van een doorsnee-aso ook nog een grote bek terug verwachten als je ‘m  aanspreekt op z’n gedrag. Op diverse plekken in de wereld krijg je een torenhoge boete als je iets op straat gooit. Wie dat voorstelt, krijgt natuurlijk allerlei argumenten te horen waarom dat hier niet moet, maar dáár is het wèl schoon op straat.

Feitelijk is hier sprake van een gedragsstoornis, veroorzaakt door een gebrek aan opvoeding. Omdat je opvoeden vandaag de dag aan menig ouder niet meer kunt overlaten, moet je er als overheid (ook) wat mee. In Zwijndrecht hebben ze dat goed begrepen, want daar is gisteren een proef begonnen met afvalvrije scholen. Er doen zes basisscholen mee. De kinderen leren hoe je om moet gaan met afval. En passant leren ze ook over het belang van afvalscheiding en hergebruik.

Eigenlijk word ik wel blij van zo’n initiatief. Waarom het een proef is, snap ik niet zo erg. Op school leer je van alles, dus kun je er ook leren dat je afval ’gewoon’ deponeert waar het hoort. Feitelijk kun je dat op elke basisschool in elke stad of dorp doen. Waarom gebeurt dat eigenlijk niet? Je creëert in elk geval een jonge generatie die bewust met afval omgaat. Ik stel voor dat dit Zwijndrechtse initiatief snel wordt uitgerold door het land.

Kronkelaar