reageer als eerstwo 28 feb 2018

‘Geen bruisende binnenstad met pietluttige regeltjes’

“Stuurman aan wal”

Het is een soort eeuwig terugkerende discussie. Wanneer moeten winkels open zijn? Dit keer gaat het weer eens over de openingstijden in de Dordtse binnenstad. Meneer Gerben, van Dordrecht Markering, pleit ervoor om voortaan open te zijn tot 19.00 uur. Nu gaat menige deur om half zes op slot en juist die anderhalf uur extra geeft volgens de marketingbaas de werkende medemens wat extra tijd om inkopen te doen. Ondernemersclub DOV is het er roerend mee eens.
Als Dordrecht marketing, DOV en véél winkeliers het willen, waarom gebeurt het dan niet? Volgens de winkelsluitingswet kan het namelijk gewoon. En waarom wordt gesproken over een proef? Zouden ze toch niet zo zeker zijn van hun zaak? Niet zo veel kletsen, maar gewoon doen, zou je denken. Maar het probleem is zo oud als de weg naar Kralingen. Moet je eens proberen; alle winkeliers op één lijn krijgen. Da’s onbegonnen werk. Begin daar dus niet aan…
Natuurlijk hangt het succes van langer open zijn sterk af van het aantal winkeliers dat er aan meedoet. Wie tussen half zes en zeven uur te veel dichte deuren aantreft houdt het in de Dordtse binnenstad dan al gauw gezien. Er is wel degelijk zoiets als een collectief belang, maar met praatsessies komt die bruisende binnenstad er echt niet. Gewoon doen. Met zoveel mogelijk winkeliers. En duimen dat het werkt, dan volgen de twijfelaars ook snel.
Meneer Gerben wil er zelfs een heuse campagne tegenaan gooien. Dordt is de stad waar je tot zeven uur kunt winkelen en daarna een hapje gaat eten. En wat mij betreft daarna nog een bioscoopje pakken of zo. Bruisen gaat niet vanzelf, je moet ergens beginnen. Zorg alleen nog even dat onze stadswachten een beetje meegaan in dat bruisende gebeuren. Ik las vorige week namelijk dat de Afdeling Toezicht van de gemeente extra moet gaan letten op winkels.
Ik hou m’n hart vast. Het wijnboertje van de Groenmarkt kreeg al een megaboete, omdat hij z’n klanten zomaar wijn liet proeven. In de zomer zelfs buiten. Bij de stripwinkel op het Scheffersplein durven ze amper nog wat buiten te zetten. Géén gezelligheid voor de deur van Dordtse winkels. Toezicht handhaaft streng ! Maar als de gemeente werkelijk een bruisende binnenstad wil, moeten we echt af van pietluttige regeltjes en rechtlijnige controleurs.

Kronkelaar.

Geef een reactie