reageer als eerstwo 12 dec 2018

“Geloof in Stadion Fata Morgana“

“Stuurman aan wal”

Alweer ligt er een nieuw plan voor een nieuw stadion van FC Dordrecht. Toen ik er van hoorde slaakte ik slechts een diepe zucht. Daar gaan we weer, dacht ik. Het hoeveelste plan is dit eigenlijk? Na enig nadenken kom ik tot nummer vijf. Een even zotte als veelzeggende constatering. Zou er na tien jaar dagdromen, stom gebral en wishfull thinking nu eindelijk eens een realistisch en uitvoerbaar plan op tafel komen? De vraag stellen is hem al bijna beantwoorden…

De plannen voor een compleet nieuw stadion heb ik op deze plek stuk voor stuk afgeschoten. De lokale FC ontbreekt het simpelweg aan de financiële middelen. Voor de bouw van zo’n moderne tempel is een sterke en brede achterban nodig. Maar de Dordtse voetbaltrots telt in vergelijking tot andere betaald voetbalorganisaties erg weinig sponsors als supporters. Als iemand toevallig nog een sjeik kent, die een clubje zoekt, zou dat overigens reuze helpen.
Ondanks het ontbreken van de benodigde financiën bleef het geloof in ‘Stadion Fata Morgana’ in stand. Toen ik in april van dit jaar hoorde van een nieuw plan, dat uitging van het stapsgewijs verbouwen van het huidige stadion, was ik blij verrast. Het getuigde van veel meer realiteitszin en hoewel ook hiervoor de financiële onderbouwing ontbrak was ik geneigd te denken dat het kans van slagen had. Voor een nieuwe Oost- en Noord-tribune moest nog wel ‘eventjes’ geld gevonden worden. Enig doorvragen leidde toen slechts tot de kennis dat het plannetje voor een half vernieuwd stadion méér dan tien miljoen euro vergt, maar dat dat géén probleem zou zijn voor de professionele ontwikkelaar, die zich er dit keer mee bemoeide.

We zijn nu acht maanden verder en nu ligt ook dit plannetje in de vuilnisbak. Samen met de gemeente Dordrecht gaat de FC nu werken aan plan nummer vijf. Straks wordt driekwart van het stadion verbouwd en komen er meer maatschappelijke functies onder en achter die mooie nieuwe tribunes. Gelooft u er nog in?
De gemeente Dordrecht stalt speciaal voor de uitwerking van dit plan een ambtenaar in het huidige krakkemikkige stadionnetje. Je zou kunnen denken dat dat moderne stadion er straks echt komt, juist omdat de gemeente nu actief gaat meewerken. Als ze daarmee net zo voortvarend te werk gaan als bij de plannen voor nieuwbouw van voetbalvereniging Dubbeldam vrees ik echter het ergste. Veel beloven en weinig geven doet de gek in vreugde leven.

Kronkelaar

(Archieffoto: Thymen Stolk)

Geef een reactie