reageer als eerstwo 12 feb 2020

“Gewoon met z’n allen van het veld stappen”

“Stuurman aan wal”
Meneer Theo is boos en verdrietig. Een dergelijke gemoedstoestand treedt bij hem maar zelden op, dus er moet dan heel wat aan de hand geweest zijn. En dat is ook zo. Zijn 13-jarige zoon, die in een jeugdteam van een Dordtse voetbalclub speelt, maakte indringend kennis met de fenomenen discriminatie en racisme. Meneer Theo en zijn zoon zijn overigens blank, of wit zo u wenst.
Bij aankomst in het Brabantse dorp, waar een uitwedstrijd gepland stond, werd het Dordtse team begroet met de opmerking “Oh, we spelen tegen een Marokkanen-team”. Een even rare als onjuiste kreet, omdat er welgeteld één jongen van Marokkaanse afkomst in het team speelt. De rest is van verschillende achtergronden en zou je kunnen duiden als een afspiegeling van de Dordtse samenleving.
De helft wit, de andere helft zwart, bruin of anders getint. En de afkomst? Ach, wat doet het er toe? In menig Brabants dorp doet het er blijkbaar wel toe, het was namelijk niet de eerste keer dat een Dordts team in deze provincie geconfronteerd werd met discriminerende en racistische opmerkingen en intimiderend gedrag. De thuisploeg zette alle middelen in om een overwinning te boeken.
Er werd geschopt en helaas niet alleen tegen de bal. De scheidsrechter, van de thuisclub, trad er niet tegen op. Hij vond het zelfs amusant. De vlagger en de trainer misdroegen zich eveneens. Hoezo het goede voorbeeld voor de jeugd? De jonge Dordtse spelers deden maar één ding verkeerd; ze bleven voetballen. Ze hadden gewoon met z’n allen van het veld moeten stappen.
Het gebeurde afgelopen zaterdag, uitgerekend de dag dat de KNVB aankondigde strenger te gaan optreden tegen racisme op en rond het voetbalveld. Diezelfde voetbalbond bestraft overigens teams die van het veld afstappen. Misschien moeten ze daar eens mee ophouden, zeker als er sprake is van racisme. Meneer Theo heeft de Brabantse club een brief gestuurd. Ik ben benieuwd of daarop gereageerd wordt.

Kronkelaar

Geef een reactie