reageer als eerstwo 5 jul 2017

‘GSC/ODS discrimineert op gedrag’

De integratie in Dordrecht verloopt niet goed. Dat is althans de mening van Meneer John, van voetbalclub Emma. Al jarenlang ziet hij bij zijn club elftallen voetballen die vrijwel uitsluitend bestaan uit spelers van Turkse afkomst. Kennelijk was dat nooit een probleem. Tot eind mei die teams overschrijving aanvroegen naar GSC/ODS. Toen was het opeens wél een probleem. Het ex-gemeenteraadslid seinde Meneer Martijn van Beter voor Dordt in. Die moest er maar eens werk van maken.
Buiten tennissen en roeptoeteren heeft Meneer Martijn van geen enkele sport verstand, dus was het wel erg slim van Meneer John om juist dit ongeleide projectiel voor z’n karretje te spannen. Meneer Martijn overweegt zich aan te sluiten bij de PVV of het FVD, dus die ging meteen los op twitter; clubs als GSC/ODS belemmeren de integratie en hun subsidie moet worden stopgezet. Ferme taal. De club liet zich niet provoceren en nodigde hem uit in de bestuurskamer van GSC/ODS.
Meneer Martijn heeft zich niet laten zien of horen tot hij in de gemeenteraad vorige week een motie indiende met bovenstaande strekking. Slechts vier raadsleden steunden zijn idee dus bij GSC/ODS kunnen ze opgelucht adem halen. Ze houden hun subsidie. Al hebben ze geen idee welke subsidie bedoeld wordt. De club staat altijd open voor dialoog dus toen Meneer Osman (óók Beter voor Dordt) contact opnam met mooie ideeën werd het negativisme omgezet in positiviteit.
Meneer Osman komt met gemeenteraadsleden voetballen tegen één van de omstreden ‘Turkse’ teams. Daarna volgt in de kantine een stadsdebat over integratie. Ik weet, niet toevallig, hoe er bij GSC/ODS gedacht wordt over teams die vrijwel louter uit mensen van één etnische afkomst bestaat. Liever niet, maar artikel 1 van de grondwet kennen ze daar ook. Dus is iedereen welkom. Zoals een paar jaar geleden ook een vriendenteam van louter Bibelot-medewerkers dat was.
Veel verenigingen kennen teams waarvan de spelers alleen lid zijn (of worden) zolang ze met elkaar mogen spelen. Als club heb je de keus om dat te faciliteren of te weigeren. GSC/ODS is een multiculturele club waar in alle teams mensen van verschillende afkomst met elkaar spelen. De club discrimineert alleen op gedrag. Wie zich niet gedraagt, als eenling of als team, wordt weggestuurd. Het principe dat iedereen welkom is belemmert de integratie niet, maar bevordert die juist.

Kronkelaar

Geef een reactie