Kunnen gemeentes en wij zelf dan helemaal niks doen aan die alsmaar schrijnender wordende woningnood? Hoe lang accepteren we nog, dat je kinderen tot hun dertigste op een wachtlijst voor een sociale huurwoning staan, of op de vrije markt een belachelijk hoge huur moeten aftikken of een idioot hoge hypotheek moeten afsluiten? Op deze plek pleitte ik eerder al voor een deltaplan woningbouw. Meer en sneller bouwen is één van de oplossingen, waarvoor gemeentes niet hoeven te wachten op veranderende wetten en regels. Want gemeentes verschuilen zich maar al te graag achter Het Rijk. Meneer Marco, de al zo vaak verguisde wethouder van het in verval geraakte Beter voor Dordt, deed het afgelopen week ook maar weer eens.
Voer een woonplicht in voor huizenkopers ! Als je de koper verplicht om er zelf te gaan wonen sluit je prijsopdrijvende speculanten de pas af. Meneer Marco vindt het maar moeilijk. Wacht liever even een wetje uit Den Haag af. Man, man, bel even met je collega in Zwijndrecht. Daar is die woonplicht gewoon ingevoerd. Als je het niet doet ben je gewoon een handlanger van rijke stinkerds. Eigenlijk geldt dat voor het hele clubje dat thans in Dordrecht de baas is. Het is namelijk ‘gewoon’ beleid om meer dure en minder goedkope woningen te bouwen. Daar hang je dan een lulverhaal aan, dat als je duur bouwt, dat dan mensen uit goedkope woningen daar naar toe verhuizen en die woningen dus beschikbaar komen voor starters en mensen met laag inkomen.
Is dat ooit fatsoenlijk onderzocht? Wijlen mijn schoonvader woonde bijvoorbeeld met plezier in een héél goedkoop huurhuisje in Crabbehof en vond het prima zo. Een dure woning kon hij best betalen, maar waarom zou hij? Zo redeneren héél veel mensen. Sommige politici noemden dat ‘scheefwonen’ en pleitten er zelfs voor om rijkere mensen in goedkope woningen te dwingen om te verhuizen. Het is er (terecht) nooit van gekomen. Toch zijn er oplossingen om de woningnood te bestrijden. Door gemeentes, maar ook door ons, de inwoners zelf. Zo las ik afgelopen week een onderzoeksrapport, waarin duidelijk werd dat bestaande woningen véél beter benut kunnen worden. In bijna 40 procent van de huizen in ons land woont nog maar één persoon.
Waarom verhuren eenzame ouderen niet een kamer aan een student? Nou, bijvoorbeeld omdat je hem door huurbescherming er niet meer uit krijgt als hij niet zo gezellig blijkt te zijn. Haagse regelgeving moet dus echt wel tegen het licht gehouden worden. Gelukkig hoefde mijn zoon er niet op te wachten, Samen met een maat huurt hij sinds kort een huisje in het Land van Valk, dat voor beiden zelfstandig onbetaalbaar was. Het delen van woonruimte zou de woningnood met 15.000 huizen kunnen verminderen, zo las ik. Maar het is een druppel op de gloeiende plaat; want we komen in ons land een kleine 300.000 woningen tekort. Bouwen, bouwen, bouwen dus. Waar blijft dat Manhattan aan de Oude Maas?

Thijs Blom.