reageer als eerstwo 7 feb 2018

Alle hens aan dek voor BvD

De eerste peiling in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in Dordrecht was afgelopen weekend een feit. Met name bij Beter voor Dordt is die eerste voorspelling als een mokerslag aangekomen. De grootste partij in deze stad dreigt immers gehalveerd te worden; van 14 naar 7 zetels. Mij verbaast dat eerlijk gezegd helemaal niet. Al sinds de aankondiging van de PVV dat die partij in Dordt gaat meedoen, houd ik ernstig rekening met dit scenario.
Op deze plek sprak ik eerder al uit dat lokale partijen tot nu toe altijd de bonus van ‘de ontevreden en boze kiezers’ incasseerden. Mijn inschatting was dat ongeveer de helft van de kiezers op lokale partijen tot die groep behoort. En da’s niet helemaal nattevingerwerk…Er ligt immers het onomstotelijke het feit dat tienduizend Dordtenaren tijdens de landelijke verkiezingen op de PVV stemden. En waarom zouden die mensen dat nu niet doen?
Om die laatste vraag maar meteen te beantwoorden; ten eerste omdat de PVV landelijk fors aan populariteit aan het inboeten is en ten tweede, omdat een stem op de PVV géén invloed zal hebben op het nieuwe stadbestuur. Dat lijkt een krasse uitspraak, maar vrijwel alle partijen hebben al gezegd dat ze met de PVV niet willen samenwerken. Dus wil de PVV ècht iets in de Dordtse melk te brokkelen hebben, dan zal er een mega-score behaald moeten worden. En dat gebeurt niet.
De kans dat de PVV de grootste wordt in Dordrecht acht ik na slechts één peiling overigens nog groot. Ik verwacht een nek-aan-nekrace tussen BvD en PVV. Een spannende verkiezingsstrijd dus. De ‘peiling’ is eigenlijk meer een soort voorspelling op basis van een ondervragingsmethode die vier jaar geleden heel behoorlijk werkte (afwijking van slechts tien procent van de uiteindelijke uitslag). De ontwikkelaar heet Meneer Marco en die zullen we de komende periode vaker horen en zien.
Jammer dat Meneer Piet, wethouder en peetvader van BvD, meteen vraagtekens zet bij die methode. Ontkenning en angst zijn slechte raadgevers. Ik zou zeggen; het is een tweestrijd; als Dordtenaren niet willen dat de PVV de grootste wordt, stem dan op ons… Maar dat zegt niemand bij BvD. Snapt men daar wel dat het nu alle hens aan dek is? Charismatische BvD-ers moeten nu naar voren komen met sterke standpunten. Opgerolde mouwen. Het is verkiezingstijd!

Kronkelaar.

Geef een reactie