reageer als eerstwo 19 mei 2021

“Herrijst de FC als feniks uit de as?”

Bijna dood en begraven leek FC Dordrecht, maar als we de club mogen geloven is een wedergeboorte aanstaande. Of de lokale voetbaltrots werkelijk als een feniks uit de as herrijst moet nog deze zomer duidelijk worden. Een Turkse investeerder heeft toegezegd 80% van de aandelen van de club te kopen en op korte termijn al 24,9%. Géén 25%, want wie zo’n belang in een betaald voetbalorganisatie wil verwerven moet eerst uitgebreid gescreend worden door de KNVB. Geen overbodige actie gezien drama’s met veel belovende, maar weinig waarmakende geldschieters bij andere clubs. Gelukkig zijn er ook sjeiks en andere suikeroompjes die clubs wél naar grote hoogte duwen. Tot welke categorie de nieuwe aandeelhouder van FC Dordrecht gerekend moet worden is voor mij nog een open vraag.
Op de één of andere manier wantrouw ik investeerders in voetbalclubs. Wie ergens in investeert doet dat om er geld mee te verdienen. Ik ben geen zakenman en zie dus niet zo scherp hoe een zieltogend voetbalclubje met een armetierige accommodatie kan worden getransformeerd tot een succesvol verdienmodel, maar ik ga het met belangstelling volgen. Veel liever had ik een rijke stinkerd uit stad of regio aan de Krommedijk zien verschijnen, die een zak met geld schenkt. Gewoon, uit liefde voor de club. Of om zich als ijdeltuit te laten adoreren door mensen met groen-witte sjaals. Maar goed, bij gebrek aan een gulle gift moet het dus via aandelenverkoop. Hoe het ook is, alles draait in de voetballerij immers om geld. Meer geld betekent betere spelers. De begroting, zo meldt de club zelf, groeit substantieel en geeft uitzicht op een plek in de middenmoot. Dat klinkt realistisch.
Of er een stormloop op seizoenkaarten komt waag ik te betwijfelen. Wat mijzelf betreft; als er straks inderdaad een kwaliteitsimpuls komt, met uitzicht op een leuk voetballend team, ga ik zeker weer eens kijken. Na drie seizoenen kommer en kwel en het sneuvelen van het zoveelste stadionplan had het mij niet verbaasd als de club ophield te bestaan, bij gebrek aan enig perspectief. Doormodderen leek mij geen optie en in dat opzicht komt die investeerder dus precies op tijd. Hopelijk staat het eerste beloofde portie geld snel op de bankrekening van de FC, want eerst zien en dan geloven zit bij mij nogal diep. Mocht de wedergeboorte inderdaad tot iets moois leiden, dan zal het zoveelste stadionplan ook niet lang op zich laten wachten. Als de investeerder daarvoor óók een (aan)deel voor zijn rekening neemt gloort er warempel hoop op echt betere tijden aan de Krommedijk.

Thijs

Geef een antwoord