reageer als eerstwo 13 okt 2021

“Het beste wapen is de mond”

Heb jij je mes al ingeleverd? Die vraag moet gesteld worden aan mensen die gewapend rondlopen in onze samenleving. Vooral jongeren lopen te vaak rond met een mes op zak. Maar wie confronteert hen met kritische vragen? Misschien moet ik u eerst nog even vertellen dat er tot en met komend weekend in Dordrecht en 199 andere gemeenten in ons land de actie ‘drop je knife’ loopt. Iedereen in het bezit van een steekwapen kan daar anoniem afscheid van nemen door het in een bus te gooien. Zo’n bus staat bijvoorbeeld op het politiebureau aan de Overkampweg. Toen ik er maandagmiddag navraag naar deed was de opbrengst nul komma nul.
Misschien is een politiebureau niet zo’n handige inleverplek voor figuren die tot voor kort hun wapen koesterden. Dat het niet bepaald storm loopt, kan ook te maken hebben met eerdere acties, waarbij wel veel wapens werden ingeleverd. Ik vrees echter dat er nog steeds mensen zijn die met een wapen de straat opgaan. Vooral onder jongeren wordt het bezit van een mes gezien als stoer of cool en noodzakelijk om jezelf te kunnen verdedigen. Bullshit natuurlijk, maar wie brengt hen tot het inzicht dat wapenbezit niet leidt tot meer eigen veiligheid maar juist meer geweld? Ik vrees trouwens dat de meeste figuren die met een mes op zak lopen dit stukkie niet lezen.
In het lokale dagblad las ik dat de baas van de Dordtse jongerenwerkers ook denkt dat de actie niet zal aanslaan bij degenen waarvoor die actie vooral bedoeld is, omdat ze te diep in de straatcultuur zitten. Nou, haal ze dan uit die cultuur, denk ik dan. Spreek ze aan of zo. Maar daarvoor heeft hij te weinig personeel, las ik. Jongerenwerk anno 2021. Tsja, dat schiet niet op. En dan hebben we nog die minister grappenmaker. Die komt straks met een wet om verkoop van messen aan jongeren te verbieden. Alsof dat iets gaat helpen. Onbegrijpelijk dat er serieus tijd en geld wordt gestoken in zo’n kansloos verhaal.
Zolang er messen, maar bijvoorbeeld ook schroevendraaiers op de wereld zijn, loop je kans dat ze gebruikt worden voor iets anders dan waar ze voor bedoeld zijn. Het beste wapen in de strijd tegen het bezit en gebruik van steekwapens is de mond. Niet alleen de eigen mond bij een conflict. Ook de mond van ouders, die bij hun kroost informeren of ze hebben gehoord van die inleveractie, wat ze daar van vinden en of ze misschien zelf…En de mond van leerkrachten, die op school praten over hoe je omgaat met agressie. Dat noemen we opvoeding. Best zinvol.

Thijs Blom

Geef een antwoord