Ben je héél milieubewust van het gas af en aangesloten op dat prachtige Warmtenet, krijg je plots de boodschap dat je energierekening fors omhoog gaat. Het zal je maar gebeuren. En het gaat een fors aantal regio- en landgenoten ook gebeuren. Het gas wordt bijna 70 procent duurder en laat het nou zo zijn dat wij een wet hebben die het tarief van een warmtenet-beheerder heeft gekoppeld aan de gasprijs. Dat was bedoeld om de consument te beschermen, maar het omgekeerde gebeurt nu. Want het warme water dat vanaf de vuilverbranding naar uw huis komt, wordt niet of nauwelijks duurder, maar de afnemers moeten fors meer gaan betalen.
Politici in tal van plaatsen vinden dat het niet meer uit te leggen is. Zoals de VVD in Dordrecht. Ik heb het net uitgelegd (het komt door die stomme koppeling met de gasprijs), maar ik ga een stapje verder. Want uitgerekend de VVD wilde toch altijd dat ‘de markt’ publieke (nuts)taken uitvoert? Grote bedrijven die Nederlandse warmtenetten exploiteren, met hoofdkantoor in het buitenland, lachen zich een kriek en gaan nu mega-winsten behalen. Maar wij – inwoners van de Drechtsteden – hebben mazzel, want ‘ons’ warmtenet is niet commercieel, maar van een club, waarvan vijftig gemeenten en zes waterschappen aandeelhouder zijn.
De mazzel is overigens relatief, want ook HVC zal zijn tarieven verhogen. Meneer Dion, de baas van HVC, houdt het nog een beetje spannend, maar uit goede bron heb ik vernomen dat het tarief hier niet wordt verdubbeld (wat ze ‘gewoon’ mogen doen) maar stijgt met iets meer dan 50 procent. In plaats van te roeptoeteren in de media zouden politici ook tot daden kunnen komen. Elke gemeente is aandeelhouder en kan dus invloed uitoefenen op het beleid, dus ook op de tarieven van ‘ons’ warmtenet. Je hoeft niet meteen de activistische aandeelhouder te gaan uithangen, maar een telefoontje met Meneer Dion, notabene een Dordtenaar, is gauw gepleegd, denk ik dan.
Het belletje is door mij al gedaan en leerde me hoe het zit en dat we met HVC minder beroerd af zijn dan met andere warmtenetten. De moord en brand krijsende lokale politici kunnen trouwens ook even bellen met hun partijgenoten in de Tweede Kamer, om de koppeling met de gasprijs uit de warmtewet te halen. HVC zegt natuurlijk vol trots dat hun klanten – ondanks 50 procent tariefsverhoging – fors minder kwijt zijn aan energie dan mensen die nog aan het gas zitten. Maar dat geldt slechts voor ongeveer de helft van de ‘gasklanten’, want de andere helft heeft een vast energiecontract en krijgt ook nog 400 euro tegemoetkoming voor de hogere gasprijs van Meneer Wopke. Ook ik dank deze minister. Ik ga er op vóóruit. Had ik u al een goed en gezond 2022 gewenst?

Thijs