reageer als eerstwo 24 okt 2018

“Hoe leg je meer uit als minder?“

“Stuurman aan wal”

De één z’n rust is de ander z’n overlast. Het zou zomaar een gezegde kunnen zijn in de omgeving van het Kromhout en het Kasperspad. Dit stukje Dordrecht is verworden tot een soort afvoerputje voor onaangepast volk, dat wordt opgevangen en verpleegd in te veel instellingen dicht bij elkaar. Een collega-columnist en z’n hond liggen er soms letterlijk wakker van en ik voorspel dat de rust in deze buurt voorlopig niet terug keert.
Het Leger des Heils sluit namelijk de dagopvang aan de Dubbeldamseweg Noord en biedt de circa 50 klanten, die daar dagelijks gebruik van maken, vanaf half december onderdak op dezelfde plek als de nachtopvang. Da’s dus midden in het probleemgebied. Ik twijfel niet aan de vele voordelen, die daar volgens het Leger des Heils aan kleven, maar de Dordtse politiek had toch juist ingezet op minder zorgophoping in Kromhout en Kasperspad?
Het CDA opperde zelfs nog stoer dat de gemeente voortaan vergunningsaanvragen voor nieuwe opvang in dit gebied ‘gewoon’ moet afwijzen. De partij meldde zich nu ook op Twitter met de boodschap dat de sluiting van de dagopvang goed nieuws is voor de bewoners van de Cornelis de Wittstraat. Ik miste nog even Vrieseplein en Blekersdijk, maar wat er achter stond was relevanter; dat de leefbaarheid in het Kromhout niet in het gedrang komt. Huh?
De leefbaarheid zit daar al jaren in het gedrang en als tientallen ‘cliënten’ daar voortaan 24 uur per dag verblijven durf ik wel te voorspellen dat de overlast er niet gaat afnemen. Op 1 november is er een inloopbijeenkomst voor de buurtbewoners en zullen daarover wel wat vraagjes komen, schat ik voorzichtig in. Als de dames en heren politici, het CDA voorop, nog serieus genomen willen worden in deze buurt hebben ze een missie; hoe leg je meer uit als minder ?
Het vertrek van Yulius uit het Kasperspad heeft de overlast in het gebied enigszins verminderd. De gemeente Dordrecht communiceerde er over alsof er een succesvol exit-beleid was ingezet voor overlastgevende instellingen. Dat lag natuurlijk een tikkeltje genuanceerder. Met het permanent concentreren van Leger des Heils-klanten midden in dit woongebied wordt geen probleem opgelost, maar alleen maar verplaatst. En daar helpt geen moedertje lief aan.

Kronkelaar

Geef een reactie