reageer als eerstdo 26 jul 2018

“Hoe voorkom je dat een idioot iets idioots doet?“

“Stuurman aan wal”

Daar gáán we weer. Akelig incident in een kroeg en hop; de tent gaat twee weken op slot. Afgelopen weekend overkwam het mevrouw Arina, van het gelijknamig café aan de Voorstraat, maar menig collega in de horeca ging haar al voor. En ik vrees dat er nog wel meer gaan volgen. Niet dat ik helderziend ben, maar op plekken waar mensen komen gebeuren nu eenmaal wel eens onwenselijke dingen. Een gebroken glas in je gezicht is niet wat je wilt overhouden aan een café-bezoekje.
Het is mij persoonlijk op jonge leeftijd ook bijna overkomen. Iemand sloeg een glas kapot op de rand van de bar en vroeg me op onvriendelijke toon of hij dat eens lekker in m’n smoel zou kunnen draaien. Oom Agent en een officier van justitie waren van oordeel dat ik ‘gewoon’ weg had moeten gaan. In een volle tent met veel mensen om je heen lukt dat echter niet, dus deed ik een redelijk geslaagde poging om mijn belager een barkruk om de oren te vouwen.
Mijn agressor kwam er vanaf met ‘slechts’ een aanzienlijke hoofdwond en de rechter had gelukkig iets meer begrip voor mijn (re)actie en sprak me vrij van de ten laste gelegde zware mishandeling. Maar om even bij het onderwerp te blijven; de kroeg waar het gebeurde bleef gewoon open. Terecht, denk ik. Hoe kan een horecaondernemer verhinderen dat een idioot iets idioots doet? Of dat een klant op een idioot reageert? Shit happens.
Onder het huidige Dordtse regime was ook die zaak twee weken gesloten. Een rigide maatregel. Op deze plek hekelde ik al vaker dit spierballengedrag van de lokale overheid en de regelmatig met twee maten metende burgemeester. Meneer Marco, net wethouder en vervanger van de vakantie vierende burgervader, kreeg op social media de volle laag. Niet terecht, want de man voert slechts uit wat de Dordtse gemeenteraad heeft vastgelegd in de APV, onze lokale verordening.
Ik vraag me werkelijk af wanneer onze volksvertegenwoordigers een eind maken aan zelf verzonnen, onredelijke regeltjes. Wat nodig is is maatwerk. Natuurlijk kun je na een vechtpartij de zaak sluiten. Misschien is een dag later weer open ook een tikkeltje snel, maar als de uitbater niets te verwijten valt en er géén reden is om aan te nemen dat nieuw geweld dreigt, dan kan dat gewoon. En daarom moet café Arina dus zo snel mogelijk weer open.
Kronkelaar

Geef een reactie