Aan de Hazelaarlaan mocht de vlag gisteren dan écht uit. De bewoonster, die vier jaar vocht tegen de gemeente Dordrecht om een rioolgemaal pal voor haar huis weg te krijgen, kreeg anderhalve week geleden gelijk van de rechter. De gemeente had (citaat!) fout op fout gestapeld en moet zijn toezegging dat het spulletje verplaatst zou worden binnen een jaar waarmaken. Eindelijk gerechtigheid voor de vrouw, die om voor mij héél begrijpelijke redenen, steeds anoniem wenste te blijven. Journalistiek jammer, omdat je zo’n drama graag een gezicht geeft, maar het ging natuurlijk om de inhoud; een gemeente die blundert, onbetrouwbaar is en zich er met een kleine schadevergoeding van af dacht te maken.
Sinds die kast voor het voorraam van haar woonkamer verscheen, op 31 oktober 2018, heb ik regelmatig contact gehad met de bewoonster en daarbij maakte ze ondubbelzinnig duidelijk dat het haar niet om geld ging; die rotzooi moest gewoon weg. Het gebeurde niet. Wat wel gebeurde, is grotendeels niet in de publiciteit gekomen. Pesterijen van ambtenaren en buren bijvoorbeeld. Eén ambtenaar deed zelfs aangifte van bedreiging door de bewoonster. Buren verspreidden via ‘fake accounts’ pure laster over de vrouw. Buren die met de gemeente onderhandelden over wat lapjes grond. Toeval? Voer voor onderzoeksjournalisten.
Wie denkt dat de vrouw ‘gewonnen’ heeft, overschat haar gemoedstoestand. Ze is natuurlijk blij dat er nu recht gesproken is en de gemeente de rekening krijgt voor verplaatsing van het gemaal, plus ettelijke tienduizenden euro’s die deze rechtszaak gekost heeft. Ik vind het dapper dat ze de stap naar de rechter nam. Ik had het haar ontraden. De overheid heeft altijd méér tijd en méér geld dan een individu, zeg ik altijd. En tot aan de beruchte toeslagenaffaire waren met name bestuursrechters nogal op de hand van de overheid. Dat burgers naar de rechter moeten om hun recht te halen, zegt alles over zo’n overheid.
Het Dordtse college, twee Beter voor Dordt-wethouders in het bijzonder, moet zich schamen. Van beroep wordt nu afgezien en er wordt nu opnieuw beweerd dat de verplaatsing van het gemaal een vermogen gaat kosten. Eerder kreeg de gemeenteraad al te horen dat het zeker een half miljoen euro kost. Hoezo? De raadsleden doen er goed aan om de kostenspecificatie tot achter de komma op te vragen. Natuurlijk kost het de gemeenschap onnodig geld. Maar het kan voor veel minder dan de helft hoor ik van mensen die er verstand van hebben. Maar die zeggen er lachend bij; geen enkele aannemer zal nu met een lagere offerte komen. Tel uit je verlies.

Thijs