reageer als eerstwo 23 jan 2019

“Hou op met dat schaatsgewauwel”

“Stuurman aan wal”

Het hoeft maar één nachtje te vriezen en bij de media raken talloze figuren volkomen de kluts kwijt. Bevangen door de kou blijkt bij hen razendsnel het idee te hebben postgevat dat we van uur tot uur geïnformeerd moeten worden over de ijsgroei in oorden waar u en ik zich zelden of nooit zullen vertonen. Haaksbergen en Noord-Laren zijn de meest genoemde. Deze dorpen deden weer hun jaarlijkse wedstrijdje wie het eerst een dik ijslaagje gekweekt heeft. Landelijk nieuws! Huh?

Regionaal wil natuurlijk niemand achter blijven en zo mogen wij nauwgezet de ontwikkelingen volgen met betrekking tot de ijsgroei op de Vogelplas in de Donkse Laagten. Prachtig wandelgebied in de Alblasserwaard, maar wie de rust van fluitende vogeltjes zoekt moet hier in vorstperiodes absoluut niet zijn. Het stiltegebied wordt dan ingenomen door halve zolen die denken dat je op drie centimeter ijs kan schaatsen zonder er doorheen te zakken.

Ook lokaal doen de media aan de gekte mee. Bij gebrek aan rayonhoofden en tochten der tochten mag in Dubbeldam de ijsmeester van IJsclub De Winterkoning uitleggen dat als het kwik ‘s nachts onder nul komt de ijsvloer aangroeit, maar als het kwik er overdag boven komt, de groei weer teniet wordt gedaan. Hieraan liggen ongetwijfeld ingewikkelde rekenmodellen ten grondslag en die zijn nog simpel vergeleken bij wat weermannetjes en weervrouwtjes opdienen.

Ze draaien overuren, die weersvoorspellers. Op de vraag of ‘we’ dit weekend echt kunnen schaatsen antwoordde er één: “Het kan vriezen en het kan dooien”. Je moet er maar op komen. De straalwagens van de NOS zijn ongetwijfeld al uitgerukt naar Friesland en als de temperaturen niet snel omhoog gaan, volgt het onvermijdelijke gezemel over die tocht langs elf steden. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik ben er na een paar nachtvorstjes nu al helemaal klaar mee.

Die vorst is een prachtig excuus om je te laven aan erwtensoep, warme chocomelk met slagroom en koffie met een scheut sterke drank. Als kind vond ik schaatsen overigens best leuk. Sinds een enorme uitglijder met pijnlijke gevolgen heb ik iets meer op met de zomer. Schaatsen is leuk om te dóén, niet om er over te worden sufgeluld. Kan dat schaatsgewauwel alsjeblieft een beetje minder? Of moet eerst de aarde nog wat verder worden opgewarmd?

 

Kronkelaar

 

(Foto: Thymen Stolk)

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie