reageer als eerstdo 19 jul 2018

“Idioot overbodig machtsvertoon bij Big Rivers”

“Stuurman aan wal”

De politie is je beste vriend. Niet de mijne, zoals trouwe lezers weten, maar voor de onwetende sterveling natuurlijk wel. Die werd, net als u en ik, afgelopen zaterdag op de vroege avond opgeschrikt door de komst van de Mobiele Eenheid en politie te paard. Zou het op dat gemoedelijke Big Rivers festival uit de hand aan het lopen zijn? Stond er iets te gebeuren, wat louter bekend was bij de hoeders van onze veiligheid? Ik besloot maar even te gaan kijken…
Er moest iets aan de hand zijn bij het podium op het Bagijnhof. Hekken met blinderende doeken sloten de toegangswegen af. Waar alle podia vrij toegankelijk waren was juist dit ene podium slechts toegankelijk via een doorgang bij de Hema, waar iedereen gefouilleerd werd. Navraag ter plekke leerde me dat er met name gecontroleerd werd op drugs. Hoog gezeten op hun paard paradeerden twee agenten er heen en weer.
Het leverde vooral veel verbaasde blikken op. Niemand met drugs op zak laat zich graag fouilleren. Die loopt dus een straatje om, naar één van die vele andere podia waar ik af en toe ook wel eens een wietluchtje waarnam. Het veelal jeugdig publiek, dat er op af kwam, vertelde me dat er op het Bagijnhof een mooi ‘dance-event’ op het programma stond. Gave DJ’s onder het vaandel van Crazyland. Een organisatie die een goede reputatie heeft op dit gebied.
Big Rivers bedient álle muziekliefhebbers en dan hoort dance dus ook thuis op dit festival voor jong en oud. Maar het woord ‘dance’ staat bij Oom Agent synoniem aan drugs en rellen. En dan krijg je dus zo’n idioot, overbodig machtsvertoon. De bezoekers van Big Rivers bewezen weer eens waarom dit festival altijd zonder wanklank verloopt. Maar Oom Agent woont in Rotterdam en weet dat niet. Die hoort dance en trekt alle verloven in.
Het voor Jan met de korte achternaam opgetrommelde peleton ME-ers marcheerde na middernacht demonstratief door de straten. Op zoek naar een verzetje? Maar zelfs door dat gedrag voelde niemand zich geprovoceerd. Oom Agent en z’n collega’s hadden op Big Rivers helemaal niets te zoeken. Zonde ook van al het geld dat dit gekost heeft. Hopelijk komt de korpsleiding in het verre Rotterdam bij zinnen, anders zien we volgend jaar ook nog traangas, honden en gummiknuppels.

Kronkelaar

Geef een reactie