reageer als eerstwo 27 feb 2019

“In gelul kun je niet voetballen”

“Stuurman aan wal”

De soap over Stadion Fata Morgana begint steeds deerniswekkender vormen aan te nemen. Vorige week werd een nieuw dieptepunt bereikt. FC Dordrecht organiseerde een persconferentie, maar bleek niets te melden te hebben. Ook de opgetrommelde Meneer Marco, sportwethouder, herhaalde slechts wat zijn voorgangers al jaren zeggen. Het journaille droop verbijsterd af om de geïnvesteerde uren toch maar te verantwoorden met al even nietszeggende publicaties.

Op 4 april vorig jaar geloofde ik voor het eerst in een (toen al het vierde) stadionplan, dat uitging van een stapsgewijze verbouwing. Eerst de Oost- en Noord-tribunes, later de rest. In december werd duidelijk dat zelfs dat financieel niet rond te krijgen is en stelde de gemeente Dordrecht een ambtenaar beschikbaar die de club kon gaan helpen met plan nummer vijf. Dat behelst verbouwing van driekwart van het stadion, waarin maatschappelijke functies worden ondergebracht.

Tijdens de persconferentie werd gewag gemaakt van een afgerond onderzoek en werd meteen een haalbaarheidsonderzoek aangekondigd. Snapt u het nog? Wat is er dan onderzocht? Welke maatschappelijke functies wil je er dan onderbrengen? Als je niet eens weet of iets haalbaar is, wat is er dan überhaupt onderzocht? Is er ook maar iets concreet? Uit alle non-berichten filter ik slechts één conclusie; er is weer eens een portie gebakken lucht opgediend. Tenenkrommend.

Voor zover ze aan de Krommedijk nog serieus genomen willen worden doen ze er héél goed aan om gewoon eens een tijdje de mond dicht te houden. Ik zou ‘m pas weer open doen als het financiële plaatje rond is. Nou vooruit, bijna rond, want dan kun je nog vragen om een laatste zetje. Een staatssecretaris memoreerde ooit al dat je in gelul niet kunt wonen. In gelul kun je ook niet voetballen. Meneer Hans, baas van de FC, kondigde aan dat er over drie maanden wél nieuws is.

Volgens de manager, die zijn eigen lot al eerder verbond aan de komst van een (ver)nieuw(d) stadion, is in mei duidelijk of het er echt van komt, of dat we weer  mogen spreken van een luchtspiegeling of hersenschim. Maar zeg nooit nooit, want als straks met nog meer Feyenoord-huurlingen de prestaties omhoog gaan en de tribunes weer vol lopen kan het voor voetbal kenmerkende opportunisme zomaar toeslaan en de nu nog onvindbare miljoenen op tafel brengen.

Misschien kan de samenwerking met Rotterdam-Zuid wel alvast worden uitgebreid met het daar geldende adagium ‘geen woorden maar daden’. Al begint het gelul over Feyenoord City daar ook angstaanjagende vormen aan te nemen. Het zou toch niet besmettelijk zijn?   .

 

Kronkelaar

(Foto: Michel Sterrenberg)

 

 

 

Geef een reactie