reageer als eerstwo 17 mrt 2021

“Je doet het nooit goed”

“Stuurman aan wal”

Is dat vaccin wel veilig? Ik heb er geen verstand van, maar de EMA wel. Het Europese instituut dat nieuwe geneesmiddelen en vaccins keurt, heeft er inmiddels een paar goedgekeurd, En als de EMA het goed vindt, dan vinden de nationale waakhonden, zoals in ons land het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen), het ook wel best. Want je kunt moeilijk deskundiger zijn dan deskundig. Of toch? Feit is dat deskundo’s in een paar landen vorige week alarm sloegen over een mogelijke bijwerking van het AstraZenica-vaccin. Mijn buurvrouw riep al kordaat dat ze zich nog wel wil laten vaccineren, maar “niet met die rotzooi”. Mijn oude moedertje informeerde angstig of haar eerste prikkie ook…. Nee ma, jij hebt Pfizer gehad. Weet je het zeker? Ja, moeder.

Deze reacties waren nog vóór er besloten werd om in ons land ‘even’ te stoppen met AstraZenica. Volgens de EMA is er geen spat bewijs voor verband tussen de gemelde bijwerkingen en het virus, maar in diverse landen groeide de angst dat dat bewijs er wellicht nog aan zit te komen. En wat doe je bij twijfel? Dan stop je er even mee en ga je nog eens heel goed kijken of er wellicht toch iets mis is met dat vaccin. En dat is precies wat er nu gebeurt. Het effect is dat minstens 300.000 mensen géén prikkie krijgen en corona kunnen oplopen. En corona is een luchtweginfectie met soms hele nare bijwerkingen als zuurstofgebrek, IC-opname, langdurige revalidatie of zelfs de dood. Rare vraag misschien; maar wat zou u kiezen; risico op bijwerking van een vaccin of het risico om corona op te lopen?

Die keuze is al voor ons gemaakt, dus pijnigt u daarover niet de hersens. Ik zet wel vraagtekens bij de keus, want het aantal gemelde bijwerkingen is in verhouding tot miljoenen prikkies bijzonder klein. De mogelijke bijwerking waar onzekerheid over ontstaan is, is een soort trombose gecombineerd met vermindering van bloedplaatjes. In het ergste geval kan dat leiden tot de dood. Het aantal doden dat in dit kader genoemd wordt – als vast komt te staan dat het vaccin écht de oorzaak was – is vele malen kleiner dan het aantal slachtoffers dat corona dagelijks eist. Eigenlijk doe je het als overheid bij dit soort dilemma’s nooit goed. En ja, die ene dode zal net een dierbare van jou zijn…

Stug doorgaan met vaccineren lijkt mij toch de enige uitweg, maar ik hoor nu al veel meer mensen die geen AstraZenica willen. Of helemaal geen prikkie. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Onze politici hebben een nieuwe missie. Oeps, helemaal vergeten, ik moet nog stemmen.

Thijs Blom.

Geef een reactie