reageer als eerstwo 8 mei 2019

“Jongeren verdienen beter dan een proeftuin en valse beloftes”

“Stuurman aan wal”

Als u zich verveelt, kom dan morgenavond naar het Energieplein. We gaan daar lekker zingen en chillen met vier bekende zangers en zangeressen. Ook verwachten we daar Marco Borsato en Ilse de Lange. Stel nou dat u gaat, hoe zou u zich dan voelen als blijkt dat de BN-ers niet op komen dagen? Het overkwam vorige week zo’n 150 Dordtse jongeren die naar het evenement ‘Boost’ gelokt waren. Er zouden bekende voetballers en boksers komen en er werden grote namen genoemd: Robin van Persie en Rico Verhoeven.
De vraag is natuurlijk of die sporters ‘doodleuk’ niet op kwamen dagen of dat de organisatie van het evenement zo beroerd was dat die sporters niet eens wisten dat ze verwacht werden. Of erger nog, dat het gewoon ‘lulkoek’ was. Ik vroeg me bij het zien van een ronkend persbericht in de aanloop al af wie er achter het – overigens best goed gejatte – initiatief zat om jongeren van straat te plukken en te verleiden om een middagje te komen sporten. Maar voor de deur van Bibelot en de bioscoop? Hoe kom je er op?
Van Jongerenwerk R-Newt had ik nog nooit gehoord. Het blijkt een soort lokale uitvoerder van een landelijk project Kiss the Future. Ook nog nooit van gehoord. Wat belletjes en zoekwerk op internet leerden me dat het hier gaat om een soort bezigheidstherapie voor jongeren die geen stress of werk aankunnen en daarom actief en leuk bezig kunnen zijn in een proeftuin. Ze vervullen een soort maatschappelijke dienstplicht, meende ik te begrijpen, maar dat werd snel gecorrigeerd; het gaat om diensttijd.
Eerlijk gezegd vind ik het nog steeds een vage club, maar het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is er blij mee. Jongerenwerkers en sportambtenaren van de gemeente waren er ook blij mee; de activiteit van vorige week werd in ons lokaal dagblad zelfs een succes genoemd. Tsja, enig lef kan de organisatie niet ontzegd worden. Of dit voor herhaling vatbaar is waag ik echter te betwijfelen. Dordtse jongeren verdienen beter dan een proeftuin en valse beloftes.
Als Dordrecht van z’n imago als meest sportonvriendelijke gemeente wil afkomen doet het er goed aan om de verenigingen in de stad serieus te nemen. Jongeren van de straat halen en aan het sporten krijgen zou je bij uitstek moeten doen in samenwerking met de clubs. In dat opzicht was die ‘Boost’ een gemiste kans. De organisatoren zijn door hun zelfbenoemde succes zo bedwelmd dat ze al hebben aangekondigd dit vaker te gaan doen. Wat kost al dit gedoe eigenlijk? Ik word er in elk geval niet vrolijk van.

Kronkelaar

Geef een reactie