reageer als eerstwo 14 mrt 2018

Karig feestje van de democratie

“Stuurman aan wal”

Als volgende week de stembussen sluiten barst ’s avonds om negen uur in het Dordtse Stadhuis een geweldig feest los. Onder de noemer ‘Dordt viert de democratie’ is er héél veel te beleven. In de grote hal presenteert de lokale omroep ‘live’ op radio en televisie een exit-poll en beleven mensen alles over de lokale verkiezingen mee. In de Kennedyzaal kan men rustig met elkaar babbelen en de nationale televisie volgen. Boven is er een jongerenfeest en een krasse knarrenbal.

Jong en oud beleven de verkiezingsavond met veel muziek en dans. In alle vier de zalen vloeit de drank rijkelijk en worden hapjes geserveerd. Alles is gratis, want de lokale democratie beleeft slechts één keer in de vier jaar zijn hoogtepunt. Natuurlijk zullen er weer zuurpruimen opstaan die vragen wat dat allemaal kost en of er nou per se alcohol geschonken moet worden. Van mij mag het. Winst moet je vieren en verlies mag je verdrinken. En wat kost het nou helemaal? Je bouwt er wel honderd bruggen voor…

Voordat u zich nou druk gaat maken of uw uitje naar het Stadhuis gaat plannen moet me wel iets van het hart. Ik heb het allemaal gelogen. Alles wat u hiervoor gelezen heeft is niet waar. We leven namelijk in een stad waar het grote goed van de democratie sober en zuinig gevierd wordt. Zo ongeveer het omgekeerde van wat ik hiervoor schetste. Het huis van de democratie opent om 21.00 uur wél z’n deuren, is er toch nog iets van waar, maar er is weinig tot niks te beleven.

Politici vragen zich al jaren af hoe ze de kloof met de inwoners nog kunnen dichten. Ze belijden met de mond ook graag dat ze lokale media héél belangrijk vinden, maar intussen bezuinigen ze publieke omroepen kapot. In het zicht van 21 maart kon er voor RTV Dordrecht wél een aalmoes vanaf om verkiezingsprogramma’s te maken. Dat dan weer wel. Tsja, je moet er natuurlijk wel wat voor over hebben om zelf in beeld te komen. Eigen aandacht mag wat kosten.

En de inwoners? Die mogen de democratie mee komen vieren. Maar wel voor eigen rekening. Anders komen mensen zich klem zuipen. Moet je niet hebben. Zou dat niet te voorkomen zijn met wat consumptiebonnen? En een informatief programma met wat muziek er tussendoor is toch geen decadent festijn? Dit is nou echt Dordrecht op z’n smalst. Toen ik er van hoorde zakte mijn broek spontaan af.

Kronkelaar

Geef een reactie