Helemaal uit z’n plaat ging hij. Schold beveiligers uit en bedreigde ze zelfs met de dood. Welk leed was deze man aangedaan, dat hij zich zo liet gaan? Zondagochtend vroeg kwam hij aan op het sportcomplex Stadspolders, waar hij om acht uur een vaccinatie ging halen bij de tot prikhal omgedoopte sporthal van korfbalclub Oranje Wit. De deur was nog dicht en in plaats van zich rustig aan te sluiten bij de groep netjes wachtende lotgenoten besloot de man zijn ongenoegen te uiten. Maar waarover eigenlijk? Dat hij een paar minuten moest wachten? Van iemand van 57 jaar oud verwacht je toch dat hij zoveel levenservaring heeft dat die snapt dat je soms even moet wachten, dat dingen soms niet gaan zoals gepland of zoals jij dat verwacht. Maar nee hoor.
De prikkers van de GGD hebben er gelukkig niks van gemerkt, vertelde een ooggetuige mij. De boze man reageerde zich af op de beveiligers en toen die Oom Agent belden koos hij het hazenpad. Ik snapte dat ‘gelukkig’ niet zo, maar de vrouw in kwestie vertelde mij dat ze bij haar prikkie in dezelfde hal meemaakte dat iemand compleet uit z’n stekker ging toen hij hoorde dat er met Moderna geprikt werd. Hij eiste een spuitje met Pfizer. Tot haar verbazing ging het GGD-personeel geduldig uitleggen dat het twee verschillende merken zijn, maar eigenlijk een soortgelijk vaccin. Omdat de man niet tot bedaren te krijgen was ging iemand zelfs in de koelkast speuren naar een overgebleven ampulletje Pfizer. De afloop van de story ken ik niet, maar je vraagt je toch af wat mensen bezielt om zo tekeer te gaan.
Wat betreft die dwaas van zondagmorgen gaan we daar wellicht nog antwoord op krijgen. Hij is namelijk ’s middags aangehouden en ik moet me wel ernstig vergissen als die zich over enkele maanden niet moet verantwoorden bij de rechtbank. Daar mag hij dan – als hij slim is op niet al te hoge toon – uitleggen waarom hij zich zo ‘opwond’. Ben best benieuwd. Als hij zich maar niet op z’n zwijgrecht beroept…. Dochterlief hoorde mijn overpeinzing aan en schudde het hoofd. “Maken wij aan de balie dagelijks mee pa. Mensen lijken door die corona alsmaar agressiever te worden.” Ze werkt in een bouwmarkt, waar menig klant niet accepteert dat een artikel even niet voorradig of leverbaar is. Beschonken bestuurders krijgen bij de rechtbank vaak naast een straf ook een alcoholcursus opgelegd. Ik weet niet of er een korte lontjes cursus bestaat, maar wat mij betreft gaat de rechter die ook vaak opleggen. Thijs Blom.