reageer als eerstwo 30 mei 2018

“Dat krijg je als het zo warm is in een veilige stad…”

“Stuurman aan wal”

Tsjonge jonge jonge, wat is het toch weer veiliger geworden in Dordrecht. Het is echt waar, want het staat in de krant. Om precies te zijn het enige dagblad dat hier nog aardig wat abonnees heeft. Ik denk dat die abonnees dol zijn op lijstjes, want elk jaar is het raak; oliebollen, ijs, koffie, misdaad, alles moet in lijstjes vertaald worden. De trouwe lezer weet dat ik er een hartgrondige hekel aan heb, maar ja, het is het enige dagblad met een beetje regio-nieuws…
En dus werd ik dit weekend weer getrakteerd op het belangwekkende nieuws dat Dordrecht op de Misdaadmeter (een verzinsel van de krant) gezakt is naar de 37ste plaats. Het is toch wat. Was het nou de 15de geweest, of de 51ste, tsja dan hadden en u en ik waarschijnlijk totaal anders gereageerd. Toch? Dan hadden we in het eerste geval niet naar meer buiten gedurfd. In het andere geval zouden wij het touwtje voortaan weer uit de brievenbus laten hangen.
Het zotte lijstje komt tot stand door tien soorten misdrijven (waarom eigenlijk geen zes of dertien?) op te tellen en te vergelijken. Moord levert véél punten op, dus één doorgedraaide psychopaat kan Dordt nog dit jaar in de top-10 krijgen. Het meest kolderieke aan dit lijstje vind ik nog dat het zo serieus genomen wordt. Zelfs Meneer Wouter, onze burgemeester, meldde zich maandagmorgen glimmend van trots met een ronkende tekst in het dagblad. Het wordt hier steeds veiliger.
Neem de Willem Barentzstraat. Héél veilig. Oom Agent sloeg er vorige week nog wat bewoners lens en zijn hond verorberde wat stukken van ledematen, maar na zeven arrestaties en zestien aangiftes wegens onnodig politiegeweld is het heel rustig daar. Er wordt nu zelfs te paard gepatrouilleerd, liet ik me vertellen. En neem de Bosboom Toussaintstraat. Steekpartijtje en zes arrestaties. Tsja, dat krijg je als het zo warm is in zo’n veilige stad. Niet zo gunstig voor de Misdaadmeter 2018…
Je houdt je hart nu al vast voor de krant van volgend jaar. Dordrecht gestegen naar plek 33, of misschien wel plek 11. De hoogste notering ooit. Alarmschijf waard? Of we spreken met z’n allen af dat we de rest van het jaar allemaal super braaf zijn. En vooral géén aangifte doen, want dat krikt alleen de cijfers maar op. Okay, het wordt ook wel een beetje saaie boel dan, maar je moet toch wat om van een lijstje af te komen. Of komen we nooit meer van die lijstjes af?

Kronkelaar

Geef een reactie