2 reactieswo 17 okt 2018

“Kunt u om de olifant heen filmen?”

“Stuurman aan wal”

Het circus is alweer vertrokken, maar ik wil u toch een kleine anekdote niet onthouden. Samen met Meneer Willem, verdienstelijk cameraman bij RTV Dordrecht, bracht ik namelijk een bezoekje aan Circus Freiwald. Niet voor een voorstelling, maar om eens een kijkje achter de schermen te nemen. Want dit circus werkt met dieren en dat ligt nogal gevoelig. We werden niet meteen weggejaagd, maar kregen een kopje koffie aangeboden.

Willem mocht alles op camera vastleggen, maar kreeg wel een vriendelijk verzoek: “Kunt u een beetje om de olifant heen filmen?” Een peulenschilletje voor een vakman als hij, maar we keken elkaar toch even aan. De baas van het circus herkende onze blik en legde zuchtend uit dat er niks illegaals aan de hand was, maar dat ze gewoon geen zin meer hebben om steeds opnieuw uit te leggen dat ze goed voor hun dieren zorgen en Buba als huisdier meereist…

Zo heet-ie dus, de olifant. Sinds twee jaar is het circussen verboden om uitheemse dieren te laten optreden en moest dus afscheid genomen worden van het veertig jaar oude dier. In één of ander opvangcentrum kwijnde het beest echter weg en na veel gedoe verleende een minister toestemming om het dier te herenigen met z’n familie. Want zo voelt Buba dat kennelijk. Willem en ik zagen dus een gelukkige olifant, die meereist met een circus, maar niet optreedt.

Dierenactivisten spraken er schande van dat de gemeente Dordrecht een circus in haar stad toeliet dat dieren misbruikt voor volksvermaak. Bij misbruik denk ik altijd aan iets heel naars, maar wat ik zag strookte niet met die nare gedachten. Ik zag mensen met liefde allerlei dieren verzorgen. Het verhaal van Buba leek me juist leuk om uit te vergroten, maar de mensen van het circus vreesden dat dat slechts zou leiden tot ellende met boze activisten. Maakten ze al vaker mee.

Nu ze weer vertrokken zijn wou ik er dus toch een woordje aan wijden. Ik ben geen circusfan, voel me ook geen dierenbeul en zag niets om je druk over te maken. Een groepje doordrammers blijft dat echter wel doen. Tot er geen dier meer bij het circus over is. Even voelde ik nog de neiging opkomen om Willem te vragen Buba levensgroot in beeld te brengen. Toch maar niet gedaan. En Willem filmde vakkundig om de olifant heen.

 

Kronkelaar

 

 

 

 

 

 

 

 

2 reacties op ““Kunt u om de olifant heen filmen?””

 1. Jack Apon schreef:

  Een heel mooie stukje over lieve mensen die gek zijn op hun dieren en ten onrechte steeds worden aangevallen Door “Vega dwazen ”
  Ik ben wel Circusfan , maar hou ook van dieren , als ik misbruik zou meemaken trek ik aan de bel en ga nooit meer naar zo’n circus. Freiwald verdiend alleen maar lof en steun van de bezoekers !!

 2. Leuk allemaal, alleen hadden we een GEWELDIG CIRCUS TEUTENBERG in Dordrecht*
  Er heeft pas nog een groot artikel over in de krant gestaan…
  Hardwerkende mensen die al héél lang hun CIRCUS hier in Dordrecht op de kaart hadden staan…
  Jammer dat het allemaal zo naar is verlopen voor deze CIRCUSFAMILIE!
  Het ga je goed… JOOP TEUTENBERG & FAMILIE!
  BEDANKT NAMENS DORDRECHT* Dikke knuffel!

Geef een reactie