Eindelijk zaten we weer met een pintje op het terras. Dat was door dat virus al weer even geleden. Even lekker bijpraten. Er was genoeg gespreksstof. Meneer Arie, één van mijn vrienden, is actief in de wereld van verwarmingsinstallaties en haalde weer iets aan dat we pre-corona al eens bespraken. Hij ontdekte enkele jaren geleden dat die installaties vaak zo beroerd zijn ingeregeld dat er onnodig veel gas verstookt wordt en dus de rekening voor de gebruiker hoger uitvalt dan nodig is. Met zijn bedrijf, gevestigd in Alblasserdam, ging hij de boer op en dat resulteerde in tal van opdrachten met Verenigingen van Eigenaren. Het succesverhaal is opgepikt door diverse gemeentes, die de ‘installatiecheck’ van het bedrijf gratis aanbieden aan VvE’s.
We vroegen ons een jaar geleden al af waarom dit in de Drechtsteden niet gebeurt. En ook veel breder dan alleen bij installaties van VvE’s, want bij talloze koop- en huurwoningen kun je door een betere afstelling gas besparen. Ik ga u niet vermoeien met cijfers, maar dat heeft Meneer Arie wél gedaan in de richting van de Dordtse gemeenteraad. Niet dat hij om extra werk of geld verlegen zit, maar omdat hij als inwoner van Dordrecht iets voor z’n stad wilde doen en omdat ons gezelschap hem aanmoedigde de gemeente hierop attent te maken. Omdat hij dat al diverse keren gedaan had – zonder enig resultaat – adviseerden we hem om de politiek te informeren. Zo gezegd, zo gedaan. Alle fracties in de gemeenteraad kregen bericht van hem, plus het aanbod om zijn verhaal desgewenst toe te lichten.
Geen enkele fractie reageerde of nodigde Meneer Arie uit. Wellicht was het verhaal duidelijk genoeg. Het zal toch zeker die partijen aangesproken hebben, die bezorgd zijn over energiearmoede. Want juist in goedkope huurwoningen is het droevig gesteld met de afstelling van de cv-installatie en dus worden mensen met een smalle beurs op een onnodig hoge rekening getrakteerd. Dat moeten niet alleen gemeentebesturen, maar ook woningcorporaties zich aantrekken. Die grote verhuurders maakten – terecht – apetrots melding maken van het voornemen om ruim 35.000 woningen van het gas te halen en op het warmtenet aan te sluiten, maar dat duurt tot 2050. Voorlopig kan er dus nog héél veel gas bespaard worden. En energie die je niet gebruikt hoef je ook niet op te wekken. De doelstelling van de regionale energiestrategie Drechtsteden wordt sneller en goedkoper bereikt.
Er is echter met geen woord over gesproken in de Dordtse raadsvergadering. Er werd wel gesproken over kernenergie. Serieus waar. Meneer Arie heeft het thuis, achter z’n laptopje, met stijgende verbazing aangehoord. Onder het genot van een nieuw pintje vroeg hij ons wat hij verkeerd gedaan heeft. Had hij er bij moeten zetten dat hij géén commerciële bedoelingen had of zo? Want iedereen snapt toch wel dat hij met zijn tokootje niet tienduizenden installaties kan controleren en inregelen? Tsja, we kwamen er eigenlijk niet uit. Een tafelgenoot concludeerde met een olijk gezicht: ‘Luisteren naar de burger? Welnee’. Toch wel een beetje jammer.

Thijs Blom.