reageer als eerstdo 22 aug 2019

“Misplaatste arrogantie of labbekakkerigheid?”

“Stuurman aan wal”

Als iemand u een ideetje aandraagt, hoe reageert u dan? Ik zou zelf eerst bedanken en vervolgens even uitzoeken of het idee goed is en er wellicht nog wat haken en ogen aan zitten. In elk geval laat je degene die het ideetje aandroeg snel weten wat je er mee gaat doen. Het antwoord kan natuurlijk zijn dat er nog wat uitzoektijd nodig is of een simpele afwijzing van het idee. In het Dordtse Stadskantoor gelden andere wetten. Of moet ik zeggen: andere fatsoensnormen? De VSP kan er na het opperen van twéé goeie ideetjes over meepraten.

De seniorenpartij (what’s in a name?) pleitte meer dan een jaar geleden voor de herinvoering van schoolzwemmen op de basisschool. De hele gemeenteraad ondersteunde het pleidooi. Er kwam een gesprekje en daarna…niets. Het bleef angstvallig stil. Al meer dan een jaar. En dus trok de VSP van de week maar weer eens aan de bel bij Meneer Marco en Meneer Peter, de verantwoordelijke wethouders. Of de heren een beetje vaart willen maken.

Uiteraard is betaalbaarheid immer een issue voor politici en bestuurders, maar in dit geval reikte de VSP ook nog een extra ideetje aan: haal bij het ministerie van VWS de beschikbare subsidie voor ‘natte gymlessen’ op en betaal daarmee een proef met schoolzwemmen op een aantal basisscholen. Ook dit werd niet opgepakt. Het doet me een beetje denken aan een ander idee van de VSP, namelijk het mogelijk maken van de zogeheten verzilverlening voor ouderen in de stad. Zo kunnen ouderen hun afbetaalde huis weer deels in geld omzetten.

Dat idee, erg goed voor de Dordtse woningmarkt en lokale economie, werd door het college van B&W beantwoord met de mededeling dat ouderen een blijverslening kunnen afsluiten en dat die na een jaar of zo geëvalueerd zal worden. Je vraagt een appel en je krijgt antwoord over een peer. De VSP klom opnieuw in de pen, maar die mail raakte zoek. Inmiddels liggen er opnieuw vragen over die verzilverlening. De VNG vraagt gemeentes overigens al langer om dit instrument te stimuleren…

Waarom wordt er zo beroerd omgesprongen met goeie ideeën? Wellicht omdat de VSP géén coalitiepartij is en geen succesjes gegund wordt? Ik mag hopen dat de inhoud belangrijker is dan het spelen van politieke spelletjes. En waarom geven bestuurders niet snel en netjes antwoord? Is dat misplaatste arrogantie of pure labbekakkerigheid? Ik weet het oprecht niet, maar wat ik wel weet is dat je zo niet met elkaar omgaat. Hier deugt geen donder van.

Kronkelaar

Geef een reactie