reageer als eerstwo 21 mrt 2018

“Moet Vrijwilligershuis meer doen met vrijwilligers?”

Stuurman aan wal”

Vrijwilligers zijn superbelangrijk. Ze zijn het cement van onze samenleving. Deze mensen moeten we koesteren. Drie zinnetjes die ik al heel wat gehoord heb. Niet alleen bij mijn eigen voetbalclubje, maar ook politici laten zich, zelfs buiten verkiezingstijd, altijd lovend uit over vrijwilligers en hun betekenis. Wel een beetje gek dan dat de gemeente Dordrecht per 1 januari 2019 de subsidie van het Vrijwilligershuis Drechtsteden stop zet.
Een maand geleden werd het in een kort persbericht wereldkundig gemaakt. Voor de betrokkenen geen verrassing, want ze zagen het al een tijdje aankomen. Bij m’n club informeerde ik nog even wat het opheffen van dat Vrijwilligershuis voor ons betekent. Het leverde vooral veel vragende blikken op. Pas toen iemand opmerkte dat het SSKW bedoeld werd kwam er een klein beetje respons. “O ja, daar kun je gratis kopietjes maken.”
Ze zorgen ook voor kortingskaarten, zodat vrijwilligers goedkoop kunnen winkelen. Maar onder onze vrijwilligers was de belangstelling minimaal. Wat mij betreft, kortzichtig als ik kan zijn, mocht de gemeente de subsidie dus wel intrekken. Toen ik hoorde dat het niet eens om een bezuiniging ging, werd ik zelfs even enthousiast. Zou die 325 duizend euro per jaar dan verdeeld worden over organisaties die werken met vrijwilligers? Maar helaas voor mijn cluppie, dat is niet zo.
Een maand verder heb ik inmiddels mensen gesproken die zich zorgen maken. Ik hoor termen als goed, gedegen, hart voor de zaak, ketenpartner, aanbieder van cursussen en onmisbaar kenniscentrum. Bij mijn club hebben we er weinig tot niks van gemerkt en dat was bij meer organisaties zo, want de gemeente moppert er al twee jaar over; onvoldoende doelgroepgericht en niet proactief genoeg. Wel raar dat je als gemeente de SSKW in 2013 dwingt tot samenwerking met MEE en nu oordeelt dat beide partijen te verschillend zijn.
Het Vrijwilligershuis onderzoekt nu zelf doorstartmogelijkheden zonder subsidie. Misschien iets meer doen met vrijwilligers? Een cynisch grapje, maar het zal niet het eerste adres zijn waar zoiets gebeurt. Als de Dordtse politici vrijwilligerswerk echt zo belangrijk vinden ben ik benieuwd naar het alternatief voor dat Vrijwilligershuis. Dat moet er snel komen, of toch minimaal een visie daarop. Je gooit oude schoenen toch ook niet weg voordat je nieuwe hebt gevonden?

Kronkelaar.

Geef een reactie