reageer als eerstwo 30 aug 2017

Moeten we decibello’s gaan meten?

“Stuurman aan wal”

Bello is weer in het nieuws. Dit keer niet omdat hij los loopt waar dat niet mag of omdat hij een bruine trui breit zonder dat de baas het breiwerk opruimt. Het is zelfs niet zo dat de hond van Meneer Kees, regionaal bekend als Blafmans, iets onoorbaars geflikt heeft. Nee, nee, dit keer gaat het om geblaf. In Zwijndrecht, waar ze, zoals de naam al doet vermoeden meer op hebben met varkens dan met honden, dreigt Bello zelfs van z’n baas te worden gescheiden.
Het baasje van Bello hoeft nog niet te wanhopen. De gemeenteraad van Pig City moet het voorstel namelijk nog goedkeuren om hinderlijk blaffende honden na herhaaldelijk wangedrag in beslag te nemen. Iets in mijn binnenste zegt me dat dat wel gaat gebeuren. Ik zit alleen een beetje met dat ‘hinderlijk’ in mijn maag. Vooral omdat we tegenwoordig leven in een klaagmaatschappij. We kunnen weinig tot niets van elkaar velen, laat staan van de viervoeter van de buren…
Hinderlijk. Tikkeltje subjectief. Wellicht moeten we decibello’s gaan meten? Feit is dat de schrik er bij menig hondenbezitter in Zwijndrecht nu goed in zit. Je kunt er natuurlijk brokken op innemen dat Oom Agent en de afdeling Blaftoezicht zich binnen afzienbare tijd ook in andere Drechtsteden gaan richten op deze vorm van overlast. Hopelijk mag Bello van oom Agent nog wél de hele straat bij elkaar blaffen als er een autokaker rondsluipt. Zoals laatst bij mij in de straat….
Begrijpt u mij goed, ik ben er niet op tegen om het baasje van Bello aan te spreken op irritant geblaf of gekef van z’n huisgenoot. Drie keer waarschuwen en vierde keer in beslag nemen klinkt zelfs coulant, maar ik zou de verordening een tikkie aanpassen. Dat het baasje met Bello na één waarschuwing het advies krijgt om zich eens te verdiepen in zijn eigen hond. Ik heb al interessante lectuur gevonden. Wist u dat de angstblaf en de waarschuwingsblaf de ergste soorten zijn?
Wie weet waarom de hond blaft, kan er wat aan doen. Bij een tweede waarschuwing zou verplichte doorverwijzing naar een hondenclub kunnen volgen. Voor een paar tientjes leren ze daar ook dingen af. Bij de derde waarschuwing biedt de hondenpsycholoog nog soelaas. U kunt er naast gaan liggen in de sofamand. Bij de vierde blafovertreding rest nog één tip; neem een kat. Die schijt altijd in de tuin van de buren. Inderdaad, de buren die altijd over jouw hond klaagden.

Kronkelaar

Geef een reactie