reageer als eerstwo 5 dec 2018

“Het mysterie van de verdwenen loempia”

“Stuurman aan wal”

Of ik nog wel oog heb voor het Kleine Leed? Ik kreeg deze vraag dit weekend en door de twinkeling in de ogen van de vraagsteller voelde ik meteen aan dat hier wellicht iets aan zat te komen dat ik met u zou kunnen delen. En zo geschiedde. Het draait allemaal om een loempia. Om preciezer te zijn; het mysterie van de verdwenen loempia. Meneer Reindert, een goede voetbalvriend, had er twéé gehaald, plus een portie kip kerrie. Gewoon bij de Chinees.

Om te voorkomen dat hij lang moest wachten op het voedsel haalde hij z’n bestelling op in de rust van een voetbalwedstijd, die hij op televisie zat te kijken in Café ’t Peerdt. De Oosterse hap schijnt lang warm te blijven, want hij ging er daarna niet alleen de tweede helft kijken, maar nam met z’n vrienden ook nog een paar pilsjes op de goede afloop. Vervolgens ging hij huiswaarts, waar een hongerige Mevrouw Helena wachtte, zijn vriendin dus.

Bij het openen van de zak verscheen naast de kip-kerrie slechts één loempia. Ik zal niet uitweiden over wat zich daar in huis heeft afgespeeld, maar u kunt er zich iets bij voorstellen. Een naar bier ruikende man die niet heeft meegenomen wat verwacht werd. Loempiaatje te weinig besteld? Onderweg eentje verloren? Of tijdens een black-out opgepeuzeld? Of had die dekselse Chinees er eentje te weinig in de zak gestopt? Had Meneer Reindert wel goed opgelet?

De nasleep van het mysterie heeft inmiddels forse proporties aangenomen. Reindert is er namelijk van overtuigd dat er twéé in de zak zaten en dus rest slechts één verklaring; een andere klant van ’t Peerdt heeft een loempia gejat. Meneer Bas, eigenaar van dit keurige horeca-etablissement, heeft nog beelden bekeken van zijn bewakingscamera, maar daarop werd niet duidelijk of iemand wellicht een hand in de Chinese zak liet glijden.

Deze gebeurtenissen vallen absoluut onder de noemer Klein Leed en het is me inmiddels duidelijk dat de impact van klein leed best groot kan zijn. Allereerst is er een kleine vertrouwensbreuk ontstaan in de overigens nog niet verbroken relatie tussen Reindert en Helena. Klanten bij ’t Peerdt kijken elkaar wantrouwend aan. Kan je hier zelfs geen loempia onbewaakt op tafel laten staan? En het ergste van alles is nog dat het mysterie waarschijnlijk nooit meer wordt opgelost.

 

Kronkelaar

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie