Een kennis van me stuurde me afgelopen weekend een artist impression. U weet wel, zo’n bewerkte foto die laat zien hoe iets er in de toekomst uit zal gaan zien. Ik herkende het niet direct en vroeg hem “wat is dat voor gedrocht?”. Dat was kennelijk de reactie die hij graag wilde horen, want in no-time stuurde hij me het hele bouwplan en was niet te beroerd om er zijn ongezouten mening bij te geven. Een gedrocht, vindt hij ook. En hij zit er meer mee dan ik, want hij moet er straks tegenaan kijken. Voor de helderheid; ik heb het over het bouwplan op de hoek van de Noordendijk en de Oranjelaan, aan de kant van de Vogelbuurt.
Het bestaande complex, twee niet al te hoge flatjes met daartussen een trappenhuis, is dringend toe aan renovatie. De financiering daarvoor is goed geregeld. Op het dak worden namelijk zeven nieuwe, grote dubbellaags woningen gebouwd en met de opbrengst daarvan kunnen de bestaande 21 woningen worden opgeknapt. Een echte metamorfose wordt het niet. Als ik de plaatjes bekijk, gaat het van lelijk naar wat minder lelijk. Maar wat er op dak komt, doet ronduit pijn aan mijn ogen. Die ruime nieuwe woningen lijken aan de buitenkant nog het meest op witte duiventillen.
De spuuglelijke, geblokte opbouw, waar ik zelfs als duif mijn neus voor op zou halen, geven niet alleen het gebouw, maar de hele omgeving een ‘downgrade’. Van architectuur heb ik geen verstand, maar ik ben reuze benieuwd wat onze veelgeprezen welstandcommissie hier van vindt. De omwonenden zijn, als ik mijn zegsman mag geloven, er niet gerust op. Ik eerlijk gezegd ook niet. Ik vind het fantastisch dat in een wooncrisis op een slimme manier zeven extra woningen gebouwd worden, maar mag het alsjeblieft een beetje mooier? Juist deze omgeving verdient dat.
Kijk ik vanuit het gedrocht-in-wording schuin naar de overkant dan zie ik hoe mooi de transformatie van het voormalig energiekantoor aan de Noordendijk wordt. Zagen we eerder al hoe een oude watertoren en pomphuis een prachtige nieuwe invulling kregen en hoe andere industriële gebouwen aan de Oranjelaan eveneens zeer fraai tot woningen werden omgetoverd. Bij zoveel vlaggen hoort geen strontschuit. Kan iemand trouwens dat tankstation daar weghalen? Alvast dank. En wat de eigenaar van dat wooncomplex op dat hoekje betreft; maak er écht wat moois van. Nu kan het nog.

Thijs.