reageer als eerstwo 13 dec 2017

Nieuwe partijen in Dordt, hoezo?

“Stuurman aan wal”

Al maandenlang wordt in Dordt gespeculeerd over de deelname van een groot aantal (nieuwe) partijen aan de raadsverkiezingen. Dat kan in maart 2018 leiden tot een flink versnipperde gemeenteraad. De ene vindt dat interessant, de ander voorspelt een lastig bestuurbare stad. Waar de speculaties en verwachtingen op gebaseerd zijn is mij een raadsel, want buiten de PVV heb ik nog geen enkel signaal dat er ‘nieuwe’ partijen in Dordrecht gaan meedoen.
Zelfs het tegendeel komt mij ter ore. Het volgens opiniepeilingen steeds populairder worden Forum voor Democratie gaat in Dordt niet meedoen. DENK, dat in Dordt op basis van de laatste landelijke verkiezingsuitslag zeker zetels kan halen, kan geen geschikte kandidaten vinden. Ook de Partij voor de Dieren heeft liefhebbers gewogen en te licht bevonden en de Piratenpartij heeft een te smalle basis om op lokaal niveau een rol te kunnen spelen.
Het klimaat was (is?) eigenlijk nog het meest geschikt voor een nieuwe lokale partij, maar dan wel eentje met een ideologie. En dan bedoel ik inderdaad heel ouderwets een linkse of rechtse club. Dat je bij veel onderwerpen wéét hoe ze daarin (zullen) zitten, omdat ze zich sterk maken voor bijvoorbeeld lastenverlichting, sport, cultuur of een degelijke gemeentekas. Da’s eigenlijk mijn enige probleem met Beter voor Dordt en tal van andere lokalo’s; ze deinen mee op golven.
Wie niet meedoet aan populisme en cliëntelisme loopt veel stemmen mis. Lelijke dingen blijven roepen over Marokkanen levert bijvoorbeeld méér stemmen op dan een pleidooi voor een hechtere samenleving. Om die reden is en blijft de PVV groot. En kan in Dordrecht dus de grootste partij worden. Beter voor Dordt, al acht jaar de grootste, dankt namelijk minstens de helft van z’n zetels aan PVV-stemmers. Zoals menig andere lokale partij.
Het is niet zo dat lokale partijen het gedachtengoed van de PVV uitdragen, maar voor veel boze en teleurgestelde kiezers het enig alternatief waren. Het enig risico dat de PVV lokaal loopt, is dat de potentiële aanhang in de Dordtse leider niet het geluid van Meneer Geert herkent. Om die reden wordt bij die partij uiterst terughoudend omgegaan met vragen over deelname aan de verkiezingen, een Dordtse lijst of een lijsttrekker.
Kijk er dus ook niet van op, als hun grote grijze leider volgende week besluit om toch maar géén Dordts avontuur aan te gaan. Dan verandert er weinig in Dordt en misschien is dat helemaal niet zo erg…

Kronkelaar.

Geef een reactie