reageer als eerstwo 3 jan 2018

“Nieuwe partijen voegen weinig toe”

“Stuurman aan wal”

Denkt u even met mij mee? Stel, u bent de afgelopen jaren actief geweest als gemeenteraadslid, maar u hebt tijdens de rit bemerkt dat u eigenlijk iets anders wilt dan de partij, waarbij uw zich eerder met uw volle verstand hebt aangesloten. En die u dus vertegenwoordigt, inclusief de standpunten van die club. Nou, dan stop je er dus mee. Stap je er uit. Tot zover gaan veel lezers waarschijnlijk nog wel met mij  mee. Maar wat moet je daarna?

Wat mij betreft is het dan zetel inleveren bij de partij en onmiddellijk wegwezen. Sommige ex-raadsleden in Dordt hebben dat keurig gedaan. Anderen begonnen vrolijk, of niet zo vrolijk, voor zichzelf. Daar deugt geen donder van, al kan ik nog één uitzondering bedenken. Dat is als vele honderden mensen op jou persoonlijk gestemd hebben. Zo snap ik dat Meneer Harry (450 voorkeurstemmen) en Mevrouw Irene (420) niet kozen voor afscheid van het pluche.

Meneer Harry zet na de verkiezingen wel een punt achter z’n politieke carrière. Mevrouw Irene niet. Zij maakt het wel erg ingewikkeld. Ze blijft lid van de VVD, duikt even op bij de VSP en begint haar eigen partij Gewoon Dordt. In haar eerste tv-optreden sprak ze over schoon, veilig, rust, reinheid en regelmaat. Een soort VVD-2 dus. De vraag of iemand in Dordt hierop zit te wachten beantwoordde ze niet bepaald vol overtuiging met “geen idee, we gaan het merken”.

Wie dat ook gaan merken zijn Mevrouw Donnie en Meneer Alfred, dissidenten van respectievelijk Beter voor Dordt en de SP. Twee mensen die hun zeteltje te danken hadden aan die partijen. Mevrouw haalde in 2014 welgeteld 45 stemmen en meneer 70 stuks. Ze bleven na de breuk met hun clubje wel zitten en hebben nu elkaar gevonden in de nieuwe Dordtse Partij. Ze willen hun stoeltjes na maart 2018 houden maar “als dat niet gebeurt, is dat niet erg”. Ik las het en kreeg spontaan een déja vuutje. U weet wel, die twee dames, hoe heetten ze ook al weer…

De PVV gaat in Dordt ook meedoen en je kunt er van vinden wat je vindt, maar duidelijk afwijkende standpunten hebben ze zeker. Waar lokale partijen Dordt voor de Dordtenaren willen, wil de PVV Dordt teruggeven aan de Dordtenaren. Toegegeven, ik wist niet dat we de stad kwijt waren. Even niet opgelet, denk ik. Het fijne van verkiezingen is, dat er wat te kiezen valt, maar de toegevoegde waarde van de drie nieuwe partijen in Dordt schat ik laag in. Ik wens u een boeiend 2018.

Kronkelaar.

 

 

 

 

Geef een reactie