“Stuurman aan wal”

Is GenX in de toekomst een bedreiging voor ons drinkwater? Het zou zo maar kunnen en daarom is er natuurlijk reden tot bezorgdheid over de uitstoot van de stof door Chemours in Dordrecht. Waarom die bezorgdheid inmiddels de proporties van een soort massahysterie heeft stoort mij evenveel als dat het me boeit. Een mediahype is uitgegroeid tot een situatie waarin vele duizenden mensen in de regio hun eigen kraanwater niet meer vertrouwen.
Wie inmiddels is overgestapt op bronwater wil ik graag adviseren om eens bij de Wereldgezondheidsorganisatie WHO te informeren welk water nou eigenlijk beter van kwaliteit is. Verslik u niet. Toch maar weer naar de kraan dan. En terecht, want zelfs de toxicologen die het waarschuwend vingertje over GenX hebben opgeheven, zeggen ronduit dat ze ons kraanwater met een gerust hart drinken. Afgelopen week sprak ik er nog eentje en die zei bezorgder te zijn over andere stoffen.
Terwijl gemeenteraadsleden en zelfs Tweede Kamerleden, die er geen van allen over gaan, te hoop lopen tegen de lozingsvergunning van Chemours, lopen de bronnen waaruit ons drinkwater gehaald wordt vol met pesticiden, insecticiden, restanten van geneesmiddelen en wel tienduizend andere chemische stoffen. De koepelclub van waterbedrijven, VEWIN, heeft daar al regelmatig aandacht voor gevraagd, maar tot een hype of hysterie heeft het (nog) niet geleid.
GenX is feitelijk het zoveelste nieuwe stofje (eigenlijk is het de naam van een techniek waarbij gebruik gemaakt wordt van meerdere stoffen). Drinkwaterbedrijven kost het steeds meer moeite om alle rotzooi uit het water te filteren. ‘Wat je niet in de rivier gooit, hoeven wij er niet uit te filteren’, luidt de logische slogan waarmee waterbedrijf Oasen bij de rechter gaat proberen om de Provincie Zuid-Holland (die er wél over gaat) te dwingen om Chemours te laten stoppen met GenX.
Een specialist van het bedrijf vertelde me dat er in kraanwater nu al wat stofjes van GenX zitten. De omvang omschreef hij als één zoutkorreltje in honderdduizend liter water. Heel veel kleine korreltjes kunnen een groot probleem veroorzaken, maar de toxicoloog die ik sprak vindt pesticiden een veel groter probleem. Ik denk niet dat politici nu de landbouw willen stilleggen. Chemours is de Kop van Jut en de VEWIN gebruikt de hype om aandacht te vragen voor de kwaliteit van ons drinkwater. Dat vind ik eigenlijk best verstandig.

Kronkelaar