reageer als eerstdo 20 jul 2017

‘Ode aan de Pisbak’

“Stuurman aan wal”

Het onvolprezen Big Rivers kan opnieuw een verdienste op z’n conto schrijven. Het festival heeft mij namelijk geleerd dat openbare toiletten in Dordrecht geen overbodige luxe zijn. Sterker nog, dankzij de aanwezigheid er van mocht ik ervaren dat het ronduit heerlijk is om met lieden van allerlei pluimage de plas te doen tijdens een gezellige conversatie. Dubbel genot zogezegd. Best jammer dat deze toiletten een tijdelijk karakter hadden.
Wel moet me van het hart dat het ene toilet niet het andere is. Bij de Grote Kerk werd me na het legen van de blaas een euro in rekening gebracht. Voor zo’n bedrag had ik dan ook nog wel een bruine trui willen breien, maar feit is dat het er erg schoon uitzag allemaal. Gierige, vieze mannetjes stonden trouwens het hele weekend tegen de achterkant van de kerk te wateren. Waar was Oom Agent? Die had deze heren toch mooi in de zeik kunnen nemen met een bon van 140 euro.
Maar eerlijk is eerlijk, bij het Stadhuisplein en op de Grote Markt plaste ik toch nét iets lekkerder. Niet alleen omdat het gratis was, maar ook omdat we hier niet op een rijtje hoefde te piemelen, maar in een rondje. Je bent dus face-to-face met liefst drie andere mensen. Dat schept een band. As u nu denkt dat het gezeik begint te worden; ik moet u teleurstellen, je moet er geweest zijn om het te begrijpen.
Als de nood het hoogst is, is de opluchting het grootst. En dat gold voor de meesten, want het was druk bij de urinoirs. Big Rivers, what’s in a name, introduceerde feitelijk een nieuw Dordts fenomeen; de plasfile. Bij Merz was het overigens nóg gezelliger op de tropisch warme WC, want daar stonden ook vrouwen. Daar moet u niet te veel achter zoeken; de plasfile bij hun soortgenoten was namelijk veel langer dan die voor het kleine kamertje van de heren.
Via deze Ode aan de Pisbak hoop ik toch onze stadspolitici aan het denken gezet te hebben. Openbare toiletten zijn zo gek nog niet. Voor de grote boodschap vind ik ze echter niet zo geschikt. Je zit niet op het gemak en het risico op stank en viezigheid is mij te groot. Maar dat ronde urinoir? Ja, dat verdient een definitieve plek in onze binnenstad. Ik heb er al een tegeltje voor. Er staat op: ‘Bezoek ons plashuis met fatsoen, plas niet over uw of andermans schoen’.

Kronkelaar

Geef een reactie