“Stuurman aan wal”

De Tweede Wereldoorlog is al 78 jaar geleden afgelopen. De herinnering eraan houden we levend en dat moeten we vooral blijven doen. Maar is het niet gek dat we in Dordrecht nog steeds niet goed weten wat zich hier in de jaren 1940-1945 afspeelde? Veel informatie daarover is terug te vinden, maar je moet wel weten wáár en hoe. Werk voor historici dus. Zoals Meneer Kees. Vele jaren geleden sprak ik deze Dordtse historicus voor het eerst en toen al popelde hij om er mee aan de gang te gaan. (Archieffoto: Thymen Stolk)

Vorige week, middenin de periode waarin we traditioneel weer even terugdenken aan toen, deed hij nogmaals een oproep aan het gemeentebestuur om onderzoek te doen naar de eigen historie in de oorlogsjaren. In eigen tijd deed hij al veel onderzoek en ontdekte onder meer dat er niets klopte van de jarenlang verkondigde mythe over de honderden gedode Duitsers bij het bombardement op Park Merwestein. Klopte niks van. Was althans niks van terug te vinden in de zeer ‘gründliche’ Duitse oorlogsarchieven.

Een paar jaar geleden sprak ik hem nog eens over Meneer Harry, een in Museum 40-45 verheerlijkte verzetsheld. We hebben het hier over een door de rechter veroordeelde oorlogsmisdadiger. Verrader van Joden en verzetsmensen. In het boekje “Verzet in en om Dordrecht” werd Harry ook als verzetsheld geduid. Bij een tweede druk zou dat hersteld worden. Maar het gebeurde niet. Vanuit de hoek van het voormalig Nederlands-Hervormd verzet werd de leugen liever in stand gehouden.

Museum 40-45, dat gerund wordt door goedwillende vrijwilligers, heeft ook zijn wortels in juist die verzetsgroep. Maar er waren méér verzetsgroepen actief in de stad. Met name aan het eind van de oorlog leken zij elkaar meer als vijand te zien dan de bijna verslagen  Duitsers. Moeilijk te begrijpen, fascinerend ook. Ik zou er méér van willen weten. Het is de geschiedenis van mijn eigen opa’s en oma’s, hier in mijn eigen Dordrecht. Meneer Kees zou ook de rol van die Harry haarfijn uit kunnen pluizen…

Het gerespecteerde oorlogsinstituut NIOD duidde het museum aan de Nieuwe Haven als onprofessioneel. Afgelopen vrijdag stond de nieuwe burgemeester er monter een expositie te openen. Zijn voorganger kreeg na een eerder bezoek hoon over zich heen. Burgemeesters moeten soms lintjes knippen, maar ze mogen van mij óók wel eens stevig stelling nemen. Bijvoorbeeld door de gemeenteraad voor te stellen om nu eindelijk eens geld uit te trekken voor professioneel historisch onderzoek.

 

Kronkelaar.