reageer als eerstwo 31 mei 2017

Oom Agent, ga alsjeblieft weer boeven vangen

“Stuurman aan wal”

Meneer Jan is een held. Oom Agent en de gezagsgetrouwe types onder u zien hem waarschijnlijk als een wetsovertreder en een provocateur, maar wat mij betreft heeft Meneer Jan z’n nominatie voor Dordtenaar van het Jaar binnen. Welke volwassene neemt het tegenwoordig nog op voor de jeugd in de buurt? En trotseert daarvoor de sterke arm der wet en stelt zich manmoedig op met de woorden: “als u dan zo nodig wilt bekeuren, bekeur mij dan maar.”
Welke ouwe hippie heeft de politie gehinderd bij het optreden tegen een uit de hand gelopen feestje van luidruchtige en baldadige jongeren, zult u wellicht denken. Voor wie het gemist heeft, dus wat uitleg. Als het erg warm is in ons land zoeken mensen verkoeling. Plons dus. Jongeren in Stadspolders springen graag van de fietsbrug het Wantij in en jeugd in het centrum springt de historische havens in. Het mag geen van beide. Het is gevaarlijk. Althans, dat staat ergens opgeschreven.
Oom Agent wilde het bonnenboekje trekken, maar moest ver zoeken op basis waarvan er dan bekeurd kon worden. Blijkt er zoiets te zijn als een binnenvaartreglement. Ik had er nog nooit van gehoord, maar in een politiek klimaat dat al jaren mekkert over minder regelgeving kijk ik nergens meer van op. Jongeren protesteerden door bij het dok van Straatman toch te plonzen. Oom Agent was er als de kippen bij. Na wat discussie bood Meneer Jan dus aan om hem dan maar te bekeuren zodat de dienders met een voldaan gevoel naar huis konden.
In het Stadskantoor en de lokale politiek is er véél begrip voor Oom Agent. Want de jongeren kunnen zich bezeren aan allerlei zaken onder het wateroppervlak. Als je dat weet, waarom laat je die zooi dan niet opruimen in plaats van een beetje slap mee te kletsen? En er staan gevaarlijke stromingen en verraderlijke onderstromen. Als dat zo is vraag ik me serieus af waarom er met duizenden zwemmers al twee zomers niks bijzonders gebeurd is.
Zwemmers in Dordtse binnenhavens hinderen vooral het scheepvaartverkeer. Welk verkeer eigenlijk? Los van de eeuwige ouwezeikerds, die ons regeltjesland in stand houden, hoor ik nooit iemand over dat gigantische probleem van zwemmen in de binnenhavens. Oom Agent, ga alsjeblieft weer boeven vangen. En als je toch wilt bekeuren, kom dan op 26 augustus. Dan kun je je bonnenboekje helemaal vol schrijven tijdens de City Swim to Fight Cancer.

Kronkelaar

Geef een reactie