reageer als eerstwo 14 jun 2017

“Op Big Rivers één pilsje minder”

“Stuurman aan wal”

Alles is voor Bassie! Het stond in vette letters boven de ingezonden brieven van lezers van een andere krant. Mijn eerste gedachte ging naar die clown, die samen met een acrobaat menig avontuur beleefde op televisie. Het was bedoeld als vermaak voor kids, maar uiteindelijk werden het zelfs culthelden van menig student. Maar dit keer ging het niet om die clown, maar om een festivalbaas. Baas Bassie van Big Rivers om precies te zijn.

Meneer Ad, baas van Bellevue en voorzitter van de regionale horecaclub, en Meneer Björn, baas van wat alleraardigste restaurants, zien Big Rivers veranderen in Big Rovers. Ze voelen zich bestolen en gechanteerd. Grote woorden. Maar wat heeft Meneer Bas nou eigenlijk misdaan? Allereerst is hij natuurlijk aansprakelijk voor het organiseren van een louzy muziekfestivalletje, waar mensen alleen maar overlast van ondervinden. Toch?

Voorts slurpt Bassie vet subsidie op en mogen horecabaasjes alleen meedoen aan z’n feestje als ze er fors aan meebetalen. De onverlaat waagt het ook nog om al jarenlang met een collectebus rond te gaan onder het mom van ‘een centje voor een bandje’. Meneer Bas is dus een soort boef en nog een slimme ook; want hij heeft wéér iets uitgevonden om z’n zakken te vullen en ons allen een poot uit te draaien. We mogen alleen nog drinken uit zijn eigen glazen!

Alvorens hem met pek en veren uit onze mooie stad te verjagen, moeten we ons wellicht nog even afvragen waarom dat is. Meneer Bas lepelt dan een verhaal op over duurzaamheid. Inderdaad is de hoeveelheid afval, met name platgetrapte plastic glazen, nogal groot. Met zo’n statiegeld-glas, dat je eenmalig koopt en waar je het hele festival uit kan drinken, ben je daar vanaf. Maar moet dat glas dan twee euro en vijftig cent kosten?

Mijn antwoord is volmondig ja. Bassie is geen zakkenvuller, maar ook geen PR-wonder. Waarom niet gewoon gecommuniceerd dat veel horecabazen de afgelopen jaren graag de lusten, maar niet de lasten van het festival wilden dragen? Dat wij Dordtenaren zó gierig zijn dat de collectebus tijdens dit gratis festival nauwelijks gevuld werd? Dan maar een glastax. Ik zit er niet zo mee. In het weekend van 14, 15 en 16 juli zal ik er welgeteld één pilsje minder door drinken.

Kronkelaar

 

 

 

 

Geef een reactie