reageer als eerstwo 3 jul 2019

“Pakken die demonstranten en politici nu door?“

“Stuurman aan wal”

Elke zaterdag speelt zich voor de poort van DuPont en Chemours een zielig toneelstukje af. Een handjevol mensen brengt er elk een emmertje met GenX-stoffen verontreinigde grond terug naar de vervuiler. De emmertjes worden uitgestort, de demonstranten gaan weekend vieren en de portier veegt de hoopjes zand op. De opzet is om dit net zo lang vol te houden tot de chemiebedrijven stoppen met het vergiftigen van ons drinkwater. Op zich niks mis mee.
Ik vraag me echter hardop af wanneer de demonstranten hun terrein gaan verleggen. DuPont is reeds lang geleden gestopt met het uitstoten van het zeer schadelijke perfluoroctaanzuur (PFOA) en Chemours is, onder grote maatschappelijke druk, hard bezig om de uitstoot van GenX te beperken tot minder dan één procent van wat er voorheen in water en lucht verdween. Desondanks heeft GenX nog de volle aandacht van demonstranten, politici en media.
Natuurlijk hebben beide bedrijven met hun zelf ontwikkelde stoffen ons milieu blijvende schade toegebracht. Daarom worden ze door sommige mensen verketterd. Velen daarvan zijn overigens hypocriet, want ze gebruiken in hun dagelijks leven van alles dat gemaakt wordt met halffabricaten van deze fabrieken. In deze discussie heb ik op deze plaats al vaker uitgesproken dat het wel makkelijk is om alleen deze bedrijven aan de schandpaal te binden.
Wie gaf altijd vergunning voor die uitstoot? Wie controleerde? Wie maakte zich er nooit druk om? Tal van politici sloegen zich de afgelopen week vol trots op de borst dat zij hebben bijgedragen aan het feit dat dat verfoeide GenX nu officieel een “zeer zorgelijke stof” is en moet worden uitgebannen. Waar waren die borstkloppers toch jarenlang? En die demonstranten? Bij waterbedrijven bekenden ze mij desgevraagd dat er veel grotere bedreigingen zijn voor ons drinkwater.
Met name landbouwgif en medicijnresten verpesten de kwaliteit van ons drinkwater. Het doet me goed dat daar nu een beetje meer aandacht voor lijkt te komen. Politici, die lekker meedeinden op de GenX-hype, zouden hier wel wat meer energie in kunnen steken. Of wachten ze op een nieuwe hype? De demonstranten kunnen wellicht ook een paar andere adressen gaan bezoeken. Met emmertjes vervuild water. Bijkomend voordeel; die wegen niet zo zwaar als zand.

Kronkelaar

Geef een reactie