reageer als eerstwo 26 mei 2021

‘Papendrechters moeten straks weer erwten pellen’

Het gaat financieel slecht met de gemeente Papendrecht. Wie het nieuws een beetje volgt, weet dit al veel langer. Bij het aantreden van een nieuwe coalitie, in 2018, was het zo beroerd nog niet. Kort door de bocht geredeneerd is de boel uit de hand gelopen onder verantwoordelijkheid van de enige grote partij in het dorp, het Papendrechts Algemeen Belang, dat in de gemeenteraad 9 van de 23 zetels bezet. Drie christelijke partijen bezorgden het PAB de noodzakelijke meerderheid om het ertepellersdorp te regeren. Probleem is alleen dat er niet veel geregeerd wordt. Regeren is bijvoorbeeld vooruitzien en omdat toen al duidelijk was dat het Rijk allerlei taken bij de gemeente neerlegde, maar niet het geld dat er voor nodig is, moet je méér doen dan klagen over het Rijk.
In 2019 ging het verder bergafwaarts met de Papendrechtse schatkist, maar er werd niet of nauwelijks bezuinigd. In 2020 was corona ook hier het ideale excuus om geen – al of niet pijnlijke, maar in elk geval noodzakelijke – ingrepen te doen. Luchtig werd vastgesteld dat het dorp afstevent op een tekort van 8 miljoen per jaar in 2025. Niks doen was geen optie meer, maar de daadkracht bleef beperkt tot financieel technische trucjes die zomaar twee miljoen opbrachten. Eind vorig jaar werd wel een groslijst van 182 mogelijke bezuinigingen gepresenteerd. Na zes maanden vergaderen kwam het college met voorstellen om 500 duizend euro te bezuinigen. Na de gebruikelijke ophef is daar 380 mille van over. Er moet dus nog voor zo’n vijf-en-half miljoen euro per jaar bezuinigd worden!
Wat die ophef betreft haal ik er toch een dingetje uit. Speeltuinvereniging Wip-Wap raakt z’n subsidie van 3732 euro niet ineens kwijt. Nee, het gaat nu in twee stapjes van 1866 euro. De club overweegt de ijsjes deze zomer wat duurder te maken, terwijl de gemeente als een volleerd Jan Splinter door de winter tracht te komen. Wat een treurnis. Ik ken nogal wat mensen in Pape City en hou m’n hart vast om wat hen nog meer te wachten staat. Als dit soort geneuzel al noodzakelijk is om tot besparing te komen, wat dan als er meer dan tien keer zoveel bezuinigd moet worden? Wie niet te veel wil snijden zal de lokale lasten (extra) moeten opschroeven. De tijden van Aaichie herleven. De Papendrechters moeten straks weer erwten pellen tegen de armoede.

Thijs Blom

Geef een antwoord