reageer als eerstwo 20 okt 2021

“Peter for president”

Gaat het goed met u? Dagelijks uw natje en droogje? Wat nieuwe winterkleding aangeschaft? Af en toe een avondje uit? Dan mag u niet klagen. Onze demissionair premier heeft het al herhaaldelijk geroepen; we leven in een prachtig land. Met velen onder ons gaat het gelukkig ook goed, maar we slagen er niet zo goed in om de rijkdom wat beter te verdelen. Voor velen onder u hoeft dat ook niet. Met mij gaat het goed en als het u niet goed gaat, is dat uw probleem, zo is de redenatie. Dat kun je ook negatief vertalen; ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. En eigenlijk krijg ik meer en meer de overtuiging dat dit al meer dan tien jaar nationaal beleid is. De voorbeelden liggen voor het opscheppen.

Sinds het sociaal beleid door de nationale overheid op het bordje van gemeentes gegooid is, ook nog met minder (lees: te weinig) geld, is de armoede in ons land aan het toenemen. Dat leidt tot schrijnende situaties. U kent er vast wel een paar; bijvoorbeeld die klasgenootjes van uw spruit die niet mee konden op schoolreisje, omdat hun ouders geen cent te makken hebben. Dat soort ellende trachten we dan te repareren door scholen te verbieden om verplichte bijdragen te heffen of een speciaal (SMS) kinderfonds op te richten. Helpt inderdaad een beetje. Niet meer dan dat. Afgelopen week zag ik weer zo’n doekje voor het bloeden voorbij komen. Dordtenaren die geen beltegoed meer hebben en diep in de shit zitten kunnen gratis bellen met de deurwaarder.

Ok, ik geef toe, een rot voorbeeld, maar het gaat ‘gewoon’ om allerlei instellingen die mensen met een smalle beurs in nog grotere problemen kunnen brengen als ze geen telefonisch contact kunnen hebben. Wethouder Peter, man met het hart op de goeie plek, heeft dus een oplossing bedacht. Ik zie al jaren hoe hij keer op keer met de Sociale Dienst Drechtsteden creatief en constructief ten strijde trekt tegen armoede en tracht (en er soms in slaagt) mensen in de shit er weer bovenop te helpen. Zo mestte hij de slaapzalen van het Leger des Heils uit en zette onlangs ook een speciale hulpdienst op voor slachtoffers van de toeslagenaffaire. Peter for president, denk ik dan. Maar als-ie dat wordt, zijn we ‘m in Dordt kwijt…

Bestuurders zoals hij zijn hard nodig in Den Haag. Maar heeft hij die ambitie? Misschien wil hij liever burgemeester worden, net als vader Jan in Hendrik-Ido-Ambacht of oom Dirk in Hardinxveld-Giessendam. Eervol ambt hoor, burgervader. Maar als we dit land echt zo prachtig willen maken als onze premier al in z’n hoofd heeft, hebben we in Den Haag iemand nodig die 250.000 kinderen uit de armoede haalt, om maar wat te noemen. Zijn partij, het CDA, ligt momenteel aardig in puin, maar als de vorming van een kabinet slaagt, wat ik nog betwijfel, dan zie ik Meneer Peter graag op dat bordes staan. U weet wel, die groepsfoto. Maar ja, hij is lijsttrekker bij de komende raadsverkiezingen in Dordt, dus dat gaat (nog) niet gebeuren.

Thijs Blom

Geef een antwoord