reageer als eerstdo 8 aug 2019

“Pollerleed is nog niet geleden”

“Stuurman aan wal”

Wat doet u als er een paal staat, midden op de weg waarop u aan komt rijden? Stoppen lijkt het logische antwoord, maar hoe verklaart u dan dat er ook dit jaar alweer tientallen auto’s op pollers in de Dordtse binnenstad gebotst zijn? Ik snap er eerlijk gezegd weinig van. Eind vorige maand presteerden zelfs twee chauffeurs van stadsbussen het om op zo’n paal te botsen. Van iedereen die achter het stuur van een motorvoertuig zit, maar zeker een beroepschauffeur, mag je toch verwachten dat die goed uit z’n doppen kijkt? Paal omhoog en rood licht betekent echt stoppen.
De schade door al die aanrijdingen – gemiddeld nog twee per week – loopt aardig in de papieren. Al in 2015 werd de magische grens van één miljoen euro schade overschreden. Let wel, dan heb ik het alleen over de kapotte palen, dus de schade aan auto’s niet meegeteld. Elk jaar komt er dik een ton bij, waarvan zo’n twintig procent voor rekening van de gemeente (= ons) komt, omdat de dader z’n visitekaartje niet achterliet. Niet zo gek dus, dat al in 2016 een plan bekend werd om de veertien pollers weg te halen en alle passanten op de foto te zetten.
We leven inmiddels drie jaar langer en er is nog niks gebeurd. Misschien kan iemand hier een beetje vaart achter zetten? Wat mij betreft duurt het nu wel erg lang. Er hoeft geen ruimtevaarttechniek aan te pas te komen, gewoon een kwestie van pollers weghalen en camera’s plaatsen. Of het leed dan geleden is, is overigens ernstig de vraag. Onlangs werd de poller in de Visstraat buiten de normale ‘bezorgtijden’ weer omhoog gezet omdat omwonenden zich beklaagden over de grote aantallen auto’s, die er passeerden toen het ding omlaag stond.
Die poller was omlaag gegaan vanwege de afsluiting van de Lange Geldersekade. Dat werk bij de Grote Kerk duurt trouwens ook wel erg lang…. Afijn, de poller ging weer omhoog en de sluiproute hield weer op te bestaan. Je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben om hieruit de les te trekken wat er gebeurt als alle pollers in de Dordtse binnenstad verdwijnen. Als zoveel chauffeurs al geen palen en rode lichten zien, hoeveel zullen er dan een bord zien waarop staat dat onbevoegd passeren leidt tot binnenkort een bekeuring in de brievenbus?
Het pollerleed is nog niet lang niet geleden. Zelfs als die dingen eindelijk verdwijnen zal er geklaagd worden. Zeker in het begin van het neo-pollerloze tijdperk gaat het namelijk bonnen regenen. Of komen al die slecht oplettende automobilisten er in het begin nog met een waarschuwing vanaf? Van mij hoeft het niet, maar ik zou er van tevoren in elk geval even over nadenken.

Kronkelaar

Geef een reactie