reageer als eerstwo 29 jan 2020

“Prachtig leeg kantoorpand, niks aan de hand”

“Stuurman aan wal”
Eerlijk is eerlijk, het is een prachtig pand, dat nieuwe hoofdkantoor van Fokker, dat is verrezen op het Slobbengors in Papendrecht. In september was het, na de nodige vertraging, klaar. Je zou dan verwachten dat 250 kantoormedewerkers van de oude kantoren aan de Industrieweg meteen verkassen naar hun nieuwe werkplek. Dat gebeurde echter niet en leidde de afgelopen weken tot geruchten in het erwtenpellersdorp. Twee belletjes, één naar het gemeentehuis en eentje naar het bedrijf zelf, leveren dezelfde reactie op: niets aan de hand.
Als we de woordvoerders mogen geloven worden de splinternieuwe burelen over een week of zes in gebruik genomen. Eerst moet namelijk nog ‘even’ duidelijk worden hoe de reorganisatie vorm krijgt. Tsja, zit je net op je nieuwe stoel met fraai uitzicht op rivier, dorpskern en voetbalvelden, krijg je te horen dat je ontslagen bent. Of zit je met collega’s te genieten van de ruime lichtinval en hoor je dat de hele afdeling is opgedoekt of samengevoegd. Nee, een stoelendans met méér stoelen dan werknemers is wel het laatste wat ze in Papendrecht willen.
Enkele politici maken zich toch ongerust. En terecht. Eind 2015 nam de gemeenteraad al een omstreden besluit door de grond voor het nieuwe kantoor voor dik drie miljoen euro te kopen en Fokker ook nog eens bijna tien miljoen euro te lenen. Als u het aan mij vraagt was dat een idiote handeling van een gemeente, die projectontwikkelaartje, bankje en huisbaasje speelt. Maar meneer Richard, toenmalig wethouder, bezwoer toen dat er géén sprake was van staatssteun en dat het geïnvesteerde gemeenschapsgeld tot de laatste cent zal terugkomen.
De gemeente kocht ook oude panden op. Dat dreef de rekening op tot 29 miljoen euro. De provincie Zuid-Holland schoof ook nog een miljoentje, omdat innovaties tot meer banen leiden. Hoezo meer banen? Toen de poet binnen was, maakte Fokker meteen een reorganisatie bekend. Nu loopt dus de volgende. Dat nieuwe kantoor zal best betrokken worden, want Fokker moest de gemeente destijds beloven tien jaar lang de huur te garanderen. Mij bekruipt wel het gevoel dat Pape City over tien jaar een héél groot probleem heeft. En een héél mooi leeg kantoorpand natuurlijk.

Kronkelaar

Geef een reactie