reageer als eerstwo 25 okt 2017

‘Racisme op Brabants voetbalveld’

“Stuurman aan wal”

Als mijn voetbalcluppie verloren heeft wil het biertje zaterdag wel eens wat minder smaken, maar eerlijk gezegd geldt dat hooguit voor de eerste. Een beetje relativeren kan ook geen kwaad, zeker als u weet dat het vlaggenschip van deze voetbalclub acteert op een uiterst bescheiden niveau. Maar afgelopen zaterdag smaakte het bier totaal niet. Een walgelijke smaak verdween maar niet uit m’n mond. De oorzaak; racistische beledigingen en oerwoudgeluiden in Brabant.
Een bezoekje aan deze provincie, die zich zo graag afficheert als gemoedelijk en gezellig, is voor een Dordts voetbalelftal zelden een pretje. Door een historische blunder van voormalig bestuurders zijn de clubs uit Dordrecht tot het district Zuid gaan behoren in plaats van West. In Brabant waren ze erg welkom, want men spreekt er sindsdien liefkozend over ‘het tuig van boven de rivier’. Een uitwedstijd, met daarbij vaak een Brabantse scheids, is dan ook altijd feest.
Die keurige Brabanders maakten mijn clubgenoten en mijzelf anderhalve week geleden uit voor ‘kampers’. We hebben er maar om gelachen. Maar afgelopen zaterdag konden we dat niet. Terwijl slechts een handjevol clubgenoten het mikpunt van die keurige Brabanders was. Het ‘probleem’ was dat ze een donkere huidskleur hebben. Daar kun je niks aan doen. Zo word je geboren. Bij ons cluppie letten we trouwens niet eens op kleur. Het zijn gewoon voetbalmaatjes.
Als je dan hoort en ziet hoe dat vriendelijke volkje met de zachte G die jongens betitelt als apen en kankernegers en oerwoudgeluiden maakt, dan word je boos. En nog veel bozer als je merkt dat het keurige bestuur van de keurige club en de keurige scheids daar niets tegen doen. Zelfs bij de kleedkamers, in de rust van de wedstrijd, werden er openlijk racistisch opmerkingen en gebaren gemaakt. Maar ja, één van onze zwarte jongens had dan ook zo’n keurige racist op z’n snuit geslagen.
Weet u wat ik nog het ergste vind? Dat hij mis sloeg. De keurige voetbalbond reageerde maandag al; zes wedstrijden schorsing. Mijn cluppie gaat zich natuurlijk beklagen. Ik heb er weinig vertrouwen in, gelet op de net zo walgelijke spreekkoren, die deze bond en zijn scheidsrechters toestaan in het betaalde voetbal. Het grote voorbeeld toch? Misschien moet ons hele kleine cluppie maar eens een daad stellen; als we dit weer meemaken stoppen we en gaan gelijk naar huis.

Kronkelaar

Geef een reactie