Het zal wellicht aan mijn leeftijd liggen, maar steeds vaker sla ik met verbazing gade hoe medeweggebruikers zich in het verkeer gedragen. Volslagen hersenloze idioten mogen in dit land een rijbewijs halen en de manier om dat kwijt te raken is binnen vijf jaar twee keer met teveel alcohol op achter het stuur te gaan zitten én daarop betrapt worden. Lage pakkans, dus overdrijf ik niet echt als ik stel dat je zo ongeveer iemand dood moet rijden om je rijbewijs kwijt te raken. Moet het zó ver komen? Kunnen we idioten niet eerder van de weg halen? Ik denk van wel.

Zelfs een wegpiraat kruipt niet achter het stuur met de bedoeling om in de komende rit een andere weggebruiker dood te rijden. De combinatie van idioot en autobezitter creëert wel een probleem; zo iemand overziet niet de mogelijke gevolgen van gevaarlijk of roekeloos rijgedrag. Dat je dus iemand dood kunt rijden. De auto als wapen. Het gebeurde begin mei in Alblasserdam, waar een 25-jarige Papendrechter bijna drie keer zo hard als toegestaan door een rood licht reed en twee meisjes op een scooter de dood injoeg. De officier van justitie eiste voor die daad tien jaar celstraf en tien jaar rijontzegging.

Maandag kwam de rechtbank met het vonnis. Het bleek een halvering van de eis. Ik ben niet zo’n voorstander van kritiek op rechterlijke uitspraken, maar ik hoop in dit geval dat het Openbaar Ministerie in beroep gaat, zodat andere wijze rechters zich ook nog eens over deze zaak kunnen buigen. Wat mij in deze hele trieste geschiedschrijving het meest verbaasd heeft, was dat de dader überhaupt nog een rijbewijs had, want meneer was in een paar jaar tijd liefst 52 keer bekeurd en daar zaten zware verkeersovertredingen bij.

Om herhalingen te voorkomen zou ik de regels van het ‘puntenrijbewijs’ graag uitgebreid zien. Nu kunnen alleen beginnende automobilisten na drie zware overtredingen het roze papiertje kwijtraken. Waarom geldt dat niet voor ervaren bestuurders? Politici moeten maar uitmaken hoeveel er nodig is om je rijbewijs in te leveren, maar 52 bekeuringen lijkt me méér dan genoeg. Door wegpiraten eerder het rijbewijs af te nemen, voorkom je natuurlijk niet alle ongelukken, maar ik denk echt dat er veel ellende door voorkomen kan worden.

Thijs