1 reactiewo 31 okt 2018

“Schaf meteen de gemeenteraad af“

“Stuurman aan wal”

Meneer Kees en z’n trouwe viervoeter zijn boos. Twee keer in de week reizen ze samen af naar de Dordtse Biesbosch, waar het stadse hondenleven dan zo’n anderhalf uur wordt ingeruild voor een partijtje vrij en blij rondhollen door bos en polder. Even geen riem om de nek, even geen hondenpoepzakjes, gewoon gaan met die banaan. Normaal komen ze dan allebei met een frisse kop weer terug naar huis, maar vorige week was dat helaas niet zo.
Wat was het geval? Nou, heel wat. Allereerst was het duo op een nieuw bord gestuit, waarop klip en klaar stond dat Bello daar niet mag komen. Mokkend en grommend rukten ze in. Dan maar een eindje verderop. Maar ook daar een nieuw bord. Op deze plek was Bello wél welkom, maar alleen aan de riem. Ik opperde nog dat ze gewoon nóg een stukkie verderop hadden moeten gaan – wat ze ook deden – maar toch kwam nu alleen Bello met een frisse kop terug.
Kees was, zoals hij het formuleerde, compleet over de zeik. Mede namens Bello had hij namelijk een paar weken geleden geprotesteerd tegen het voornemen van de gemeente Dordrecht om ‘hun’ uitgaansgebied af te pakken. Ik opperde nog dat soortgenoten van Bello daar wellicht te veel eekhoorns en konijnen nerveus maken en dat ze daarom toch best een poldertje verderop vrij en blij kunnen zijn. Het opgestoken wijsvingertje van Kees leidde een gloedvol betoog in.
Voordat ik dit opschreef heb ik het nog even uitgezocht en tot m’n verbazing klopt het ook nog, wat hij me vertelde. Die borden konden er helemaal nog niet staan, want er liep nog een inspraakperiode. Wellicht zou er ook nog een participatietraject komen, maar dat zou ik nu maar achterwege laten. ”Die gemeente heeft schijt aan ons. Je mag je zegje doen, maar ze doen gewoon wat ze willen.” Kees had het al vaker geroepen en eerlijk gezegd heeft hij dit keer volkomen gelijk.
Een gemeente moet zich ook aan de spelregels houden. Op deze manier verliest inspraak alle geloofwaardigheid. Wat staat ons nog meer te wachten? De gemeente die de weg door uw voortuin maar vast laat aanleggen, omdat zo’n inspraakprocedure toch alleen maar voor de vorm is? Schaf meteen de gemeenteraad af. Een lokale dictatuur werkt immers veel sneller en slagvaardiger. En klagen er dan nog inwoners? Bello, pak ze!

Kronkelaar

Eén reactie op ““Schaf meteen de gemeenteraad af“”

 1. In de Gemeente Dordrecht bestaat het woordje “inspraak” niet meer.
  De vorige mevrouw, die nu ook vertrokken is uit de Gemeente…een aardige Gemeente-ambtenaar, vertelde ons..bewoners van een Hofje in de Binnenstad, dat we het aan mogen horen als er plannen zijn i.v.m. verandering van zaken.
  “Inspraak” is er niet meer.
  Dat was vroegah!
  Nu op het ogenblik hetzelfde verhaal met de sluiting van het Servicecentrum Dubbeldamseweg Noord.
  Er wordt “aangekondigd” dat de bezoekers op één locatie worden gestationeerd.

  Het is al beslist, en gaat half December van start…
  “Inspraak” ???

Geef een reactie