Al wekenlang verbaas ik me over de alsmaar de headlines dicterende besmettingen. Toen de omikron-variant zich meldde en steeds meer landen – het onze weer als laatste – doorkregen dat het ging om een milde, griepachtige versie van het virus was het al duidelijk; het aantal besmettingen zal door het dak gaan. Mijn eerste gedachte daarbij was; prima, want dan krijgen we massaal ‘corona light’ en bereiken we snel de zogeheten groepsimmuniteit. In plaats van dat geluid hoorde ik deskundigen en bestuurders alleen maar hun zorgen uiten over de aantallen besmettingen. Aantallen die volgens mij (veel) lager zijn de werkelijkheid en deze onheilsprofeten dus tot nóg meer paniek konden brengen.
Ik leg het even uit. We zaten dus op enig moment op pakweg 100.000 besmettingen per dag. Let wel; geregistreerde besmettingen. In mijn omgeving – en bij wie niet – regende het coronagevalletjes. Maar meer dan de helft van de mensen die ik ken, ging niet naar een teststraat van de GGD. Te druk, te ver weg, te lange wachttijd of…waarom zou je eigenlijk? Als mijn kennissenkring representatief is voor ons volk was (en is) het aantal besmettingen minstens twee keer zo hoog. Dankzij de nog immer geruststellende cijfers van de ziekenhuizen (dáár stuurden we het beleid toch op?) zijn die besmettingscijfers helemaal niet meer belangrijk.
Groot was dan ook mijn opluchting toen de baas van ons Dordtse ziekenhuis een oproep deed om te stoppen met testen. En dan doelde hij niet op het soms noodzakelijke testen, maar het testen van Jan en alleman in die teststraten. Geldverslindend en nutteloos, oordeelt hij. Volkomen mee eens, laten we stoppen met die onzin! Maar het RIVM en de GGD’s weten van geen ophouden; ze willen ‘zicht’ houden op het virus. Heeft u trouwens ook nog die ‘meld-app’ op uw smartphone? Ik kreeg vorige week voor het eerst in twee jaar een melding. Wel een ontluisterende, want ik was zeven (u leest het goed; zeven) dagen geleden in aanraking geweest met iemand die positief getest was bij de GGD.
De bron had zich echter in de groepsapp van mijn voetbalclub al na één dag gemeld. Wie dus klachten kreeg, deed een thuistestje. Méér dan dat ene streepje is foute boel, maar dat overkwam er slechts eentje en die bleef dus vijf dagen thuis. Zo simpel is het en zo zullen we voortaan met corona om moeten gaan. Tot zich een ziekmakender variant meldt. Ik hoop er niet op, maar áls die komt zijn er geen teststraten nodig om ‘m te signaleren. Dan worden mensen zieker. En wat doet u als u zich erg ziek voelt. Juist, dan bellen we de huisarts. De GGD meldde maandag dat er steeds minder mensen naar de teststraten komen. Ze snappen niet hoe dat komt. Ik wel. U toch ook?
Thijs