De Kerstmarkt Dordrecht gaat opnieuw niet door. Voor sommigen een zegen, voor anderen wéér een harde klap. Let wel, winkeliers in de Dordtse binnenstad vertelden in 2018 al dat ze in drie dagen Kersmarkt méér omzet draaiden dan in een hele zomer. Ik was dan ook verbijsterd om te lezen dat de POBD wel kan leven met de beslissing om de Kerstmarkt maar weer af te blazen. Welke en hoeveel ondernemers vertegenwoordigt deze club eigenlijk? Erg weinig, vrees ik. Als doekje voor het bloeden komen er weer Dordtse Decemberdagen, althans… dat is de bedoeling. Want in de twee voorgaande winters kwam daar weinig van terecht.

Corona was de boosdoener. En wat is de reden om nu weer de Kerstmarkt af te blazen? Corona! Ongelooflijk. Corona gaat, net als luchtwegaandoeningen, nooit meer weg. En daarom kun je wél Decemberdagen organiseren, maar géén Kerstmarkt? Wat een flauwekul. En een déja-vu. Want wat schreef ik op deze plek op 16 juni vorig jaar? Citaat: “Ik vind dat de Kerstmarkt, want daar hadden we het over, niet nu al afgelast had moeten worden. Elke binnenstadondernemer en kraamhouder die nu al gedupeerd wordt, zal er het volste begrip voor hebben als zo’n besluit in november noodzakelijk blijkt te zijn. Het is natuurlijk wel lekker makkelijk, dat afgelasten. Weg van de minste weerstand. De vraag is slechts of de verantwoordelijken voor dit besluit te lui of te schijterig zijn…” Einde citaat.

Nu, een jaar later, denk ik het antwoord te hebben. Bij Dordrecht Marketing, inmiddels voorzien van de koddige toevoeging ‘& Partners’ is alle knowhow over organisatie van de Kerstmarkt weg. De meiden die dat jarenlang prima deden, werken er niet meer. De door de gemeente Dordrecht zwaar gesubsidieerde club kaapte de Kerstmarkt eerst uit handen van een groep middenstanders (die de markt pro-deo organiseerden!) en helpt de markt nu dus definitief om zeep.

Of ik dat erg vind? Nee hoor, buiten de sing-a-long vond ik er weinig aan. Maar als er 400.000 mensen zijn die het wél leuk vinden en onze binnenstadondernemers aan een topomzet helpen, dan sta ik vierkant achter dóórgaan daarmee. Er komen Dordtse Decemberdagen voor terug. Bevat wel leuke elementen en zal het verlies van de Kerstmarkt voor de horeca wel goedmaken. Als ze tegen die tijd tenminste genoeg personeel hebben. Maar voor de winkeliers, waar ons gemeentebestuur ook zo mee begaan is, is dit een klap in het door twee coronajaren al zo bleke gezicht.

Thijs Blom