reageer als eerstwo 10 jan 2018

“Trommel je daar het halve politiekorps voor op?”    

“Stuurman aan wal”

Zorg dat je er bij komt, bij de politie. Het was niet zo’n mooie persiflage op de hit van wijlen Dorus die ooit wervend voor de marine zong. In het voetbalstadion werd het dus verbasterd en aangevuld met “je staat voor lul, voor honderdduizend mensen”. Afgelopen vrijdag moest ik meteen weer aan dat weinig vleiende lied denken toen me duidelijk werd wat zich allemaal had afgespeeld op het hoekje van de Voorstraat en de Grote Appelsteiger. (Foto: Jasmijn de Koning)

Het begon ’s middags met een belletje van een bekende die daar vlakbij woont, en wat verbaasde berichten op de social media. Waarom de politiehelikopter boven de binnenstad hing. In korte tijd verschenen de brandweer en een groot aantal agenten bij wat ooit café The Hustler was. Die tent was een half jaar geleden door de burgemeester gesloten en dáár was dus iets loos. Voordeur ingebeukt en politie met schilden, kogelvrije vesten en blaffende hond naar binnen…

Niet veel later werd een man in handboeien afgevoerd. Drugsdealer, die nog een partijtje in z’n oude pandje kwam ophalen? Een ordinaire inbreker? Het leek me onwaarschijnlijk, daarvoor trommel je toch niet het halve politiekorps uit de regio op? Een terrorist, die bommen knutselt op de bovenverdieping van het verzegelde (en dus verboden te betreden) pand dan? Ja, zoiets toch zeker? Maar nee hoor, het was gewoon de nieuwe eigenaar van het pand.

Wat heeft die dan misdaan, denk je dan. Dat werd al gauw duidelijk; helemaal niks. Een gevalletje van ‘foutje, bedankt’. Oom Agent had een tip gekregen dat er zomaar iemand het verzegelde pand had betreden. Op het raam hing een pamflet dat vermeldt dat die maatregel gold tot 1 januari, maar wie leest dat nou? Zou er al een uitgebreide excuusbrief aan de publiekelijk als verdachte crimineel neergezette nieuwe horeca-uitbater gestuurd zijn? Ik mag het hopen.

Stommiteiten begaan we allemaal wel eens, dus je zou hier om kunnen lachen. Maar ik begrijp werkelijk niet waarom op een klaarlichte vrijdagmiddag een dergelijk machtsvertoon noodzakelijk was. Omdat er een man in een verzegeld pand was binnen gegaan? Laat Oom Agent dat maar eens uitleggen. Want als dit soort akkefietjes tot de topprioriteiten behoren, snap ik wel waarom er zoveel zaken onopgelost en zelfs onaangeroerd blijven liggen.

 

Kronkelaar.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie