1 reactiewo 31 jan 2018

Twéé druppels op de gloeiende plaat

Ja hoor, daar zijn ze weer! Het klonk enthousiast, maar was feitelijk een verzuchting. Vrijdagavond om half tien werd er in de Oudelandshoek aangebeld door gemeentelijke toezichthouders. Verkeerd geparkeerde auto’s moesten er weg. Over een uurtje zouden ze terug komen en wie dan nog op een foute plek stond, zou een bekeuring krijgen. En zo toerden we weer ouderwets rondjes door de wijk, op zoek naar een plekkie…
Een jaar geleden ging dat ook zo, al waren er toen nog van die helden die stiekem aan kwamen sluipen, een bonnetje onder een ruitenwisser stopten en er als een haas vandoor gingen. Dat doen deze handhavers van orde en gezag gelukkig niet meer, dus daarvoor hulde! Ook zij zien, zeker in het weekend, met eigen ogen dat er meer auto’s zijn dan parkeerplaatsen. De oplettende lezer zal denken; maar dat probleem was toch opgelost?
Een maandenlang dapper volhardende buurman en zelfs de gemeenteraad kwamen er vorig jaar aan te pas om het probleem te tackelen. In onze straat kregen we er welgeteld vier parkeerplaatsen bij. Een straat verderop ook. Niet één, maar twéé druppels op de gloeiende plaat. Volgens ambtelijke rekenmodellen zal het probleem wellicht opgelost zijn, maar bewoners weten wel beter. Zelfs de toezichthouders schamen zich een beetje: “we zien het, maar we moeten optreden”.
Van wie moet dat eigenlijk? Dat ik mijn auto honderden meters van huis moet parkeren, terwijl ik hem schuin voor de deur of pal voor mijn eigen carport keurig kwijt kan, zonder dat iemand er last van heeft en de hulpverlenende voertuigen er altijd makkelijk langs kunnen? Het blijkt te moeten van de regels. Eén zo’n regel luidt dat de stadswacht ter plaatse moet gaan als er een klacht komt. En die komt altijd, want één op de zoveel inwoners is nou eenmaal NSB-er, klikspaan of galbak.
Gelukkig is het politiek klimaat aan het omslaan. In Zwijndrecht mochten inwoners zaterdag meepraten over de nieuwe inrichting van het Veerplein, in Dordt mogen inwoners vandaag (woensdag) meepraten over de nieuwe inrichting van de Spuiboulevard. Binnenkort mogen wij straks misschien wel meepraten over de oplossing van ons tekort aan parkeerplaatsen. Alhoewel, na de ervaringen van vorig jaar is menige buur er niet meer voor te porren vrees ik.

Kronkelaar.

Eén reactie op “Twéé druppels op de gloeiende plaat”

 1. kotsziekvanpolitiek schreef:

  Ik woon in een andere wijk waar soortgelijke problemen zijn, en de gemeente heeft nota bene bewoners gevraagd om contact op te nemen met Toezicht als er weer eens fout of wild geparkeerd wordt. Ik ben een fatsoenlijke burger en ik laat me niet voor NSB-er uitmaken en dit gaat Dordt Centraal het een en ander kosten, daar zij geweigerd hebben hun excuses aan te bieden en een rectificatie te publiceren. In Nederland maken wij elkaar niet voor NSB-er uit!

  De laffe anonieme schrijver is uiteindelijk degene die parkeeroverlast voor anderen veroorzaakt, door willens en wetens te parkeren daar waar dat uitdrukkelijk verboden is. Uit zijn bizarre schrijfsel blijkt dat hij daar van op de hoogte is, en dat hij zelfs een carport heeft, maar daar wil hij zijn auto niet neerzetten, nee, hij wil per se de boel uitdagen en vuile spelletjes spelen, hij is van ikke, ikke, ikke, en de rest kan stikke. Mijn auto moet voor de deur staan, al moeten ze daar heel Dordrecht voor op zijn kop zetten.

  Ook in mijn straat wonen van die provocateurs, waaronder een aantal die een garagebox bezitten, maar uit ‘protest’ hun auto op de stoep, voetpaden, op het woonerf, bovenop de ondergrondse vuilcontainer of op verkeersdrempels parkeren, en dan vervolgens, als zij beboet worden, heel huichelachtig moord en brand schreeuwen omdat het zogenaamd hun schuld niet is dat ze hun auto niet voor de deur kwijt kunnen.

  Vorig jaar is tot twee keer toe gebleken dat zulk asociaal parkeergedrag wel degelijk de hulpdiensten in hun werk belemmeren, want ladderwagens van de brandweer kunnen de bocht niet maken als er auto’s op de verkeersdrempels geparkeerd staan. Ook kunnen containers niet geleegd worden als er auto’s voor of bovenop geparkeerd staan.

  En wat haast niemand weet: verkeersdrempels zijn er niet alleen maar om de snelheid te beperken, maar dienen ook als oversteekplaats voor minder validen in een rolstoel of scootmobiel, of voetgangers met een rollator, boodschappenwagen of kinderwagen. Zo hoeft de gemeente niet overal van die op- en afritjes op het trottoir te maken. En daarom mag je dus niet op die drempels parkeren.

  Het resultaat: in het vervolg zullen bij calamiteiten auto’s weggesleept worden, de daardoor ontstane schade is voor eigen rekening, er volgt een boete, en er wordt een fors bedrag aan bewaarkosten van de eigenaar geëist voordat de auto wordt teruggegeven.

  Verder is het zo dat autobezitters van welke straat in welke gemeente dan ook, dus ook in Dordrecht, NIET het recht hebben om hun heilige koe voor de deur te kunnen parkeren. Knoop dat allemaal eens goed in je oren! Dat recht bestaat niet, dat recht verzinnen ze en bestaat alleen in hun zieke geest, een geest die wellicht aangetast is door benzinedampen, roet en koolmonoxide. Wat dat betreft zal die honderd meter extra lopen jullie wellicht goed doen.

  Bij parkeren is gewoon heel simpel: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. En de wet is de wet, als het niet mag dan mag het niet. Ook als je het vervelend vindt. Daar valt niet over te onderhandelen. Punt uit. En als je dan net als die droeftoeter van een schrijver de autoriteiten gaat provoceren, en daarna heel schijnheilig huilie huilie gaat doen en in een lullig stukje in Dordt Centraal andere bewoners voor NSB-ers uitmaakt, dan ben je gewoon heel, heel dom bezig!

Geef een reactie