reageer als eerstwo 10 feb 2021

“Van dubbel koorts krijg je hysterie”

Je zou het aandoenlijk kunnen noemen, al dat gezeur over sneeuw en ijs. Eindelijk weer eens echt winter. Daar moet je mee dealen, maar het lijkt wel alsof we dat niet meer kunnen. Maandagochtend géén krantje in de brievenbus. Dat was al dertig jaar niet meer gebeurd. Zelfs test- en vaccinatielocaties voor het alles overheersende corona sloten de deuren. Treinen reden niet of mondjesmaat. Een echte winter! We hebben het er maar moeilijk mee. Amper uitgemopperd over wat er allemaal misgaat, slaan we na twee koude etmalen weer volledig door naar de andere kant. Oh, wat is alles ineens mooi als het wit is en wat fantastisch dat we eindelijk lekker kunnen gaan schaatsen. Nou, geniet ervan, maar klets geen onzin.

Dat laatste is overigens tegen dovemansoren gericht als het gaat om het volk dat zich in en om het Haagse Binnenhof beweegt. Daar is de verkiezingskoorts uitgebroken en dankzij de weersvoorspellingen is dat nu gecombineerd met Elftstedenkoorts. Van dubbel koorts krijg je hysterie en ook dat vind ik in dit geval wel aandoenlijk. Deze mengeling van kwalen leidt de aandacht af van andere zaken en dat zou je zowel positief als negatief kunnen noemen. Een verslaggever vroeg onze minister-president of de Elfstedentocht niet precies is wat ons land nu nodig heeft. Heeft u het gezien? Meneer Mark zei volmondig ja, om er vervolgens aan toe te voegen dat dat slechts kon met 200 wedstrijdschaatsers.

Zelden is onze volksvertegenwoordiging zo eensgezind geweest als sinds dat moment. Alle lijsttrekkers, aangejaagd door hun campagneleiders, holden van de ene naar de andere microfoon om de woorden van de landsbaas te onderschrijven. Waar zelfs de coronacrisis 150 kamerleden niet op één lijn kreeg, lukt het de Tocht der Tochten wel. Nou ja, de gedáchte eraan eigenlijk. Want houdt de vorst lang genoeg aan en komt die ijsvloer wel op de vereiste dikte? Daar ging het vervolgens weer over in alle talkshows. Iedereen die er niet over gaat mocht voor elke camera uitgebreid z’n zegje doen. De club die er wél over gaat, de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, hoorde ik pas dinsdagmorgen en de reactie was ontnuchterend.

De Elfstedentocht is géén dagje televisie-entertainment voor een corona-moe volk. Die tocht is een Friese traditie, waarin toerrijders en toeschouwers niet kunnen ontbreken. En dus kan het door corona-regels niet doorgaan. Maar de hysterie, ik voorspel het u, is niet ten einde. Na elke nacht strenge vorst zal de druk op het bestuur van de club worden opgevoerd. Meneer Mark en 150 volksvertegenwoordigers vinden namelijk dat zowel de verkiezingen als de tocht dóór moeten gaan. Omdat ons land het zo hard nodig heeft. Ik denk dat ons land veel meer behoefte heeft aan een strategie om uit die coronashit te komen. De komende weken zal de focus daar helaas niet op liggen.

Thijs Blom.

Geef een reactie